天主教都出咗聲

【本報訊】「專業爹哋」購買三名兒子,製造單親家庭,連日來遭全港巿民炮轟,天主教香港教區副主教楊鳴章神父昨日接受傳媒訪問時批評李家的做法不擇手段,抹煞人的尊嚴,擔心影響社會風氣和孩子的價值觀,「總係覺得有錢就可以得 o架喇」。

天主教香港教區己經出咗聲,但一直喺好多「道德」問題上凶神惡殺嘅新教教會,到依家都無出過聲,而明光社同港福堂呢啲教會,究竟想沉默到咩嘢時候?

法律有問題唔在講(小弟講嘅法律問題,《蘋果日報》終於作有系統報導,連同小弟嘅文章一併刊出),但如果李家傑未婚都可以借肚產子,大家可以諗到有乜事可能發生。小弟有啲新教朋友,己經對香港主流教會嘅龜縮表現好唔耐煩。

小弟係自由派,代母呢種技術喺道德上,對我係無問題,只不過,未婚男子,唔理有乜性傾向,走去搞代母產子咁有無問題,咁大家諗清楚先喇。

廣告

3 則迴響

Filed under 香港政治

3 responses to “天主教都出咗聲

  1. 新仔

    啲新教教徒咁鐘意攻擊人, 開口閉口叫人落地獄. 諗住而家有單咁嘢真係要佢哋企出嚟出吓聲啦, 點知要做嘢時又玩沉默. 真係唔知果班人諗乜.

  2. 用“異端邪說”這四個字就可以解釋那些XX堂或者XX社的真正本質﹗我不會將它們視作為“新教”。

  3. 小P

    李家呢D咁「倒果為因」嘅做法,真係司馬昭之心路人皆知,根本唔須要以道德或宗教層面去批判佢。

    但呢件事亦可以作為對宗教道德嘅試金石,「邪惡正正係一塊照妖鏡,揭露自詡正義之士嘅真正心態。」呢句說話真係一D都冇講錯。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s