李氏力場得閒打,代母產子就龜縮

明光社通訊攻擊李氏力場

在Web2.0的互動連結世代,網民除了是網上的閱讀者(Reader),更已成為參與者(Contributor)。可能有人覺得,這些「李氏力場」的惡搞,人人都知是假東西,只是「玩玩下」無傷大雅的小事,但試想像當這些資料,在Facebook, MSN, Blog中以超乎想像的速度和廣度流傳,到一天只要在搜尋器打上「李」字就出現「力場(牆)」,這正如經濟學上的劣幣驅逐良幣(Bad money drives out good)理論一樣,嚴肅討論的文章,往往被惡搞,低俗的內容取代了,這是網上之福嗎?

尤記得在數年前「沙士」期間,有網民「自製」疫埠新聞而引起風波,後來又有由網上討論引發而來的銀行擠提事件。當然我們明白「李氏力場」並不會引來新一論的社會仇富行動,但當我們一而再地Forward這個「李氏力場」時,我們算是驅逐良幣的幫兇嗎?

李家傑未婚搵代母產子,到依家明光社呢個香港天字第一號道德維護組織,始終未俾大家一個清晰嘅立場。但係反映民怨嘅李氏力場就走去攻擊,原來明光社唔係維護道德,係有錢佬嘅走狗嚟。李氏力場點解要俾攻擊先,惡搞有乜錯,你話俾我聽。

如果明光社喺10月29日前都未有公開有關借肚產子事件立場,我就睇10月30日,蔡志森會唔會出席香港電台節目顧問團周年大會,問清楚佢係乜立場。

廣告

10 則迴響

Filed under 香港政治

10 responses to “李氏力場得閒打,代母產子就龜縮

  1. Bankers' Arms

    唔見得明光社既文章及其見解有幾良幣!

  2. 我覺得係佢地既立場,咁講係好正常。
    借肚生仔呢D野,如果私底下問佢地,都可能話係不太道德既,但公開場合就唔方便講勒。
    明光社唔係咩天字第一號,佢地係最多係多嘴o者,背後操作的都係一班依附共產黨的右派走狗。最低能既係,呢班走狗以為自己打緊「屬靈戰爭」。

  3. 李家傑未婚搵代母產子, 香港天主教區也發表評論了. X光社既然這麼重視家庭, 倫理, 為何仍沒有發聲? 奇怪. X光社應該解釋一下. 是否欺善怕惡, 不敢得罪有錢人, 以免失捐款 ?

  4. Tony

    講嚟講去,佢意思係咪話網民發明’李氏力場’即係對李生作「網上欺凌」?

  5. v

    @Macdonald

    he fell short in condemning the act.

  6. 小P

    不妨問返明光社,基督教經常搞個D所謂「祈禱大會」,表面上係舉行宗教活動,實質上就幫某D候選人拉票、或者叫信徒支持功能組別、地產商等等繼續剝削市民,又或者攻擊其他宗教,問下蔡志森呢D幣有幾優良?

  7. ky ho

    蔡志森…..垃圾!!!!!!!!!祗不過嘩眾取龐之流,哼之於鼻可也,何必勞氣!

  8. Jigsaw

    叫蔡志森同明光社講下「財主與拉撒路」吖,呢個比喻身為教徒一定要知,就睇下會唔會講埋財主同拉撒路兩個人既下場係點

  9. 引用通告: Tweets that mention 李氏力場得閒打,代母產子就龜縮 « MO's notebook 3 to 4 -- Topsy.com

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s