阿水都知係政治檢控

譚 香 文 稱 被 政 治 檢 控   李 柱 銘 父 子 允 任 辯 護 律 師
2010-10-27 HKT 16:31
前 立 法 會 議 員 譚 香 文 被 廉 署 落 案 起 訴 , 指 她 涉 嫌 在 08 年 角 逐 連 任 立 法 會 選 舉 會 計 界 功 能 組 別 議 席 時 , 向 選 民 提 供 免 費 講 座 拉 票 , 被 控 以 一 項 選 舉 舞 弊 罪 名 , 獲 准 保 釋 , 後 日 在 東 區 裁 判 法 院 提 堂 。
譚 香 文 接 受 訪 問 表 示 , 今 次 是 政 治 檢 控 , 由 於 已 進 入 司 法 程 序 , 不 便 透 露 個 案 內 容 , 又 說 所 有 涉 及 與 業 界 的 茶 聚 資 料 , 均 有 上 網 。

不 過 記 者 在 其 網 頁 , 找 不 到 事 發 08 年 9 月 5 日 的 茶 聚 講 座 資 料 。

她 又 透 露 , 資 深 大 律 師 李 柱 銘 及 其 兒 子 , 答 允 出 任 其 辯 護 律 師 。

小弟發現香港馬來西亞化越嚟越嚴重,呢個係一大例子。

如果譚香文提供免費講座都叫賄選,我第一個問題想問,民建聯果啲蛇宴齋宴乜乜班物物班係唔係要檢控,係唔係要集體上廉署投訴民建聯。廉署依家得閒做譚香文呢單案,咁劉皇發以權謀私唔知幾時查呢?證據確鑿喎。

小弟退出咗公民黨好耐,但呢單案唔單只係針對公民黨,而係日後特膠政府會否膠到社民連、民主黨、公民黨等泛民做少少地區工作都告你賄選,但民建聯大派金錢就郁都唔郁,同馬來西亞國陣果挺選擇性辦案一樣,咁仲成世界,香港馬來西亞化後,唔駛住喇。

所以我話呢單,阿水都知政治檢控。

Advertisements

10 則迴響

Filed under 香港政治

10 responses to “阿水都知係政治檢控

  1. 正如在下在信壇所寫, 什麼免費講座先? 有料的或有用的, 通常都收錢的呢. 免費講座可以誘使人在選舉中投票給她. 這罪狀在下真的第一次聽.

    統監府是否想香港大亂呢?

  2. Jimmy

    火紅歲月的重臨又近一步, 社會既動盪與不安總是由無數事件組合而成, 倒數計時器早已經開始計時, 花生數總是要找數同計清楚.

  3. 凌天羽

    我見到新聞都打左個突, 乜咁都告得既咩? 如果係咁, 工作上去product seminar 咪比icac 日日周.

    如果真係講座都可以落叉廚, 咁果d 政黨既誓師大會好多都係候選人有份支付器材/場租,

    不如話誓師大會唱幾首歌都叫做係一種免費娛樂拉 票, 落叉廚控佢地選舉舞弊罪名丫笨.

    政府根本係癡左孖根, 己經去到無藥可救地步.

  4. longhair

    搵譚香文祭旗都算衰格,民建聯請食飯都可以當冇事,世情可悲。

  5. 新仔

    都係果句: 移民啦!

  6. Dbdb

    康港好似有一科叫通識喎!

  7. Dbdb

    對我無影響,我只會投公社兩黨旳。

  8. Bankers' Arms

    ICAC 變晒樣!

  9. Gutscharm

    如果成為案係咪可以告鳩所有派乜派物又攪講座的議員先?
    仲有投票俾佢個d又係咪可以告埋收受利益先?
    如果咁都告得入真係永無寧日!

  10. 飛蚊導彈

    “控罪指她在08年,角逐連任立法會會計界功能組別議席時,在投票前2日,向會計界選民提供免費講座,誘使選民投票給她。"

    講座的時間似乎非常關鍵,如果淫賤聯有在選舉日前的短時間內搞蛇宴等活動,大家應該考慮向廉署舉報.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s