捍衛品味

上個禮拜法國LVMH集團收購Hermes 14.8%股權,而且價錢幾抵。

價錢抵係一個因素,但係Hermes家族肯俾LVMH買14.8%股權,而LVMH又肯唔入董事會,果吓先神奇。呢個收購唔係銀紙咁簡單,係法國佬先下手為強,防止中國暴發戶入侵嘅重要一著。

近年中國溫州佬喺意大利大肆收購中小型品牌,然後大請溫州新移民親友嚟做,搞到Made in Italy個名聲價大跌。而做Prada同Miu Miu嘅Prada集團已經被中國收購者虎視耽耽,如果Prada真係放棄家族持股,喺香港上市,小弟祝佢地好運。

法國佬對自身文化好重視,而做得時裝名牌嘅,佢地知道佢地嘅價值係品味嘅堅持,間公司落入中國暴發戶手上就實死無生。所以我相信法國各大主要名牌之間,會開始以互相控股方式防止中國暴發戶來犯。中國貪官買佢地嘅產品或者無問題,但中國投資者要買埋公司就等下世。

老實講,中國改革三十幾年,但仲係成個野蠻國家嘅嘅款,對果啲名牌嚟講,有啲咁樣暴殄天物嘅消費者已經係災難,更何況落入呢啲人嘅手。

3 則迴響

Filed under 英國與歐洲

3 responses to “捍衛品味

  1. Bankers' Arms

    唔會! Bernard Arnault 同 Sarkozy 好friend. 再講, 佢地D管理層同整個法國政商界之間關係千絲萬縷, 股權互控係好平常, Arcelor/Euronext 賣得出去算係異數!

  2. martinoei 黃世澤

    咁我知法國政府喺指導企業合併呢方面極度耍家,由Sanofi-Aventis合併一役(我估Hoecst班德國佬最後悔係總部設喺法國,真係一去無回頭),到Thales、阿爾卡特朗訊果堆附屬公司走嚟走去咁重組,法國佬有呢鋪癮。

    只不過法國始終係歐盟一員,有啲嘢唔可以做得太明目張膽,依家暗做好過等到意大利咁淪陷咗。

  3. Dbdb

    舉舉運動品牌為例,李𡨴牌曾取到西班牙,阿根廷某國家隊伍隊服裝合約,西班牙都用紅跟黃作為球衣顏色,但都做得好型好醒神,但大睦的設計同歐洲比真係差好多皮,剪裁更加是想抄也抄不到。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s