近年最高招嘅恥笑行為

智 利 頒 授 勳 章 予 33 名 獲 救 礦 工
2010-10-26 HKT 01:17
在 智 利 , 被 困 地 下 礦 坑 70 天 後 后 獲 救 的 33 名 礦 工 , 獲 頒 授 勳 章 。
智 利 總 統 皮 涅 拉 在 授 勳 儀 式 , 稱 讚 礦 工 堅 毅 不 屈 的 精 神 , 礦 工 家 屬 的 忠 貞 及 愛 心 , 亦 讚 揚 救 援 及 醫 護 人 員 的 努 力 。

智 利 舉 行 多 項 活 動 慶 祝 礦 工 獲 救 , 包 括 在 憲 法 廣 場 展 出 , 救 出 礦 工 的 搭 載 艙 「 鳳 凰 二 號 」 ; 而 用 作 試 驗 的 「 鳳 凰 一 號 」 則 送 往 上 海 世 博 會 展 出 。

智利人果種內涵真係盡在不言中,唔知成日有礦難嘅中國民眾,見到個搭載艙,有乜感想。

4 則迴響

Filed under 中國政治

4 responses to “近年最高招嘅恥笑行為

  1. 聽吳明林的一個講座關于危機, 他說Chile 有900個銅礦, 但只有3個Inspector. 意外一定會發. (Talk was summaried in my blog and you are welcome to visit it.)

  2. nightingalelin

    麻木的毒男、中女、港女,會放棄一切感覺,聽從最高指示。
    有時,我仲懷疑智利人比大陸人、港喱更中國人。

    當然以上人種唔包括反對獨裁專政的有心人。

  3. 如果想投資新興市場,南美會係首選……….

  4. 義不容共

    這個世界,到底係小國人道公義自強,抑或所謂大國暴發專制崛起 ?

    大灑金錢噴口水宣傳,搞多十次百次博懵懊運吉,又有何意義 ?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s