應該為徐若瑄鼓掌

小弟好少喺報紙文章,擺明車馬支持個別藝人(唔計小弟喺《南華早報招職》寫專欄果陣,因為果個係娛樂專欄),但呢鋪,小弟喺《自由時報》擺明車馬支持徐若瑄維護台灣嘅舉動。

江平講果啲完全係胡說八道,小弟喺《自由時報》嘅文章,向中國人講一樣嘢叫國際常識,大英帝國唔會膠到用British England、British Northern Ireland(我可以講,有人夠膽寫British Northern Ireland嘅話,保證打交,唔係講笑)之類稱號,香港喺英治時期都唔叫British Hong Kong,近年British Hong Kong呢個用法嘅興起,係香港人用嚟同中國劃清界線用,因為中國香港呢個稱呼實在太不知所謂。

香港人一直唔夠膽喺自己嘅傳媒,對「中國香港」呢個叫法說不,所以趁呢次機會,我順道為香港人講句公道說話。乜嘢中國香港、中國台灣,你當香港同台灣係殖民地?

Advertisements

15 則迴響

Filed under 英國與歐洲, 台灣政治

15 responses to “應該為徐若瑄鼓掌

  1. CL

    如果真係咁平等,咁以後唔該講中國北京,中國上海…

  2. TC

    中國二字本來係無太大負面意義,某程度上都可以同文明古國扯上少少關係;之不過中國俾中共姦淫多年,中國二字先變成身份上負資產。

  3. Madeline

    有次我曾經聽到某位舊同事大大聲嗌: “台灣只不過係中華人民共和國既其中一個省!"
    我聽完即時汗顏…

    btw, 幾年前有位西藏小姐, 因為不滿中共向馬來西亞(主辦國)施壓—-要佢以"西藏.中國"名義參賽, 最後佢退出比賽.

  4. 持書者

    我可以大膽批一句. 中共百年之後.

    「中國」將會變成「支那」一詞同級的貶義詞 後世中土人士會在被稱為中國人時對對方進行現今被稱為支那人時同等的人身攻擊…

    (正如納粹不是因為單單兩隻字而變成負面的 而是背負這些名字和思想方式的人的邪惡/愚蠢. 無X用 的行為表演所形成)

    btw..其實中國人對台灣, 香港或西南小數民族區不就是當成殖民地嗎?

    而第一個會出現的. 就是第二次黃海海戰

  5. ky ho

    係唔係殖民地>>>>>>>>>>>睇睇………..
    SAR返鄉吓,謂之國內,即係話SAR係國外o
    SAR除左指定擦鞋仔,所有入出境都要用回鄉證,即係話SAR身份證no way!你唔係國家嘅正式人民o
    SAR無得享有國家一切福利,包括國民保護權o
    ..etc……….

  6. 好一個烈女!

  7. Ashley

    聽到咩中國香港、中國上海etc.o既時候我次次都反問「個度邊度嚟o架?地圖上面見唔到喎? 邊個次元o既地方呀?」…你估小學生響自己個飯盒上面寫名咩!?

  8. dbdb

    叫"特別行政區"已經核鬼突啦………..

  9. dbdb

    我地不如幫偉大祖国安個正統啦: “中華中国" 啦?!

  10. Tony

    上便哪個所謂「中國」應該幫佢正名返叫「蘇維埃中國」

  11. 麥當勞

    @持書者
    「中國」根本比不上「支那」。「支那」一詞本意不壞,只有因為說的人而令它有有關句子下壞使用。「中國」在本意上與「中華民族」之類混為一談(即使國民黨都係咁),本質上係文化民族主義。文化民族主義為害人類極深,唔少戰爭因此而加劇,一早就應被掃入歷史垃圾堆。

  12. 麥當勞

    南方朔石之瑜之流就不說了,分享一篇奇文共賞。

    「自己先矮化 誰不敢矮化你(陳琴富)」
    http://tw.nextmedia.com/applenews/article/art_id/32911772/IssueID/20101025

    這樣仍然以「家譜」去形容「身份」,那麼腐敗嘔心的民族觀念!!!(雖然文中沒有使用民族這兩個字,個身分認為其實就是民族)

  13. 香港賓拉登

    支那, 只是China 音譯

  14. 果個咩江平,言行好似無受過教育咁款

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s