李氏力場後面嘅社會問題

講真,呢個風真係唔嚟好過嚟,呢個風搞到成個台灣都千幾毫米雨量,大家諗吓,呢啲八號風球唔要好過要喇。

只不過,呢個颱風嘅副作用係,李氏力場呢個傳說越講越似層層,大家將啲膠嘢當真嘢嚟講,嚟諷刺一番。

當然一方面反映咗天文台嘅公信力好有問題,特別係田北俊條友亂嗡之後,好彩今次無乜重大損傷,否則香港人真係可以搵田北俊嚟祭旗。但另一方面亦反映,香港人平日工時太長,大家都過於盼望一個颱風帶嚟休息,特別近排都有唔少人因感冒而捱返公司果陣。

唔知商界有無諗過,李氏力場呢個笑話背後,係好勁嘅民憤嘅呢?

8 則迴響

Filed under 香港政治

8 responses to “李氏力場後面嘅社會問題

  1. dankei

    事實再次證明,力場真係無風能敵!

  2. 點子

    民憤有mud用,會唔會1789? 會唔會1776? 就係貪你百忍成**,粒聲唔出,先至會為所欲為。

  3. echykr

    I hear yesterday morning’s Yau Ma Tei Station cable wire “accident" was due to Mr Li drawing lots of power as possible in order to power up his legendary defensive shield to max, since Megi is the strongest typhoon in decades after all. 😄

  4. Hotter

    世澤兄, 唔好話力場係膠野呀, 係你第一次發出風暴警告時我已經講左有李氏力場保護唔洗怕, 現在事實已証明一切!

  5. Jacky Lim

    講時講, 世事有無咁蹺
    記憶中, 起碼兩年了
    幾乎全部颱風都係400km 左右就轉彎
    由 “膠" 變真實, 咪話唔可能…………

  6. Alienz Thame

    科學D講,大家有無諗過係香港空氣質素影響左個風的走向?我相信所有天文台都係assume各地的空氣係一樣成分,只係density受氣壓影響,但係如果香港的空氣入面成堆沙,就好似一盤水入面零零舍舍有個位係堆糖漿,水流埋黎都運路走啦

  7. 麥當勞

    @Alienz Thame
    天文台唔會assume各地的空氣係一樣成分,但如果市區是特別多重 density 的物質令連強風都吹唔走的東西(我好難想像那是什麼糖漿),這會反映在垂直風切變及流駛圖之中,天文台(最少業餘氣象愛好者)應該會察覺到。

    颱風預測唔只看地面空氣,還會看唔同高度空中空氣,所以有 850hPa, 700hPa, 500hPa 與 300hPa 等壓圖。

    天文台有些決定可以以科學解釋,但有 d 真係連學者都好難同佢解話,定定都難以理解,咁自然流言。這不是什麼仇富,而是很多癌症病人看西醫無效,中醫靈醫巫醫什麼都看看。鬼唔知花招都係唔得咩,但好自然就會有人去試。

  8. nightingalelin

    上帝似乎要鍛鍊台灣
    睇下今次天災,台灣無人禍。同大陸的天災比,台灣已經見慣風雨。
    有朝一日,大陸全國遇上大天災,台灣勢必領導群雄。點解?因為佢地已經訓練到天人合一。大陸就亂作一團,點管治落去?俾你係高幹,仲唔係個個都係美國人。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s