行善行得好核突

繆美詩:行善的學問

果一百億關愛基金,變成一啲好核突嘅嘢唔駛講。只不過,呢個關愛基金可以核突到乜層次,正如Rachel講,官商勾結痕跡揮之不去,等小弟借林忌一篇文,再換個財主佬嘅角度同大家分析下:

林忌:官商勾結 3.0 之「錢來自德成」

呢件事,衰過八達通賣私隱賺五千八百萬捐俾公益金扣稅事件,成件事設計之精密,小弟自嘆不如。

首先,香港商界捐慈善一為公關手段(呢樣嘢煤氣公司做得最成功,左中右通殺),二為扣稅。但班商家佬當然唔會同你現金扣稅,相反,唔少查實有銷存貨之嫌,大家仲記得沙士期間,李嘉誠基金會捐「一人一個橙」,而且沙士期間,大班籌返嚟嘅嘢,係以「服務折現」計算,大家諗到如果有人唔係李嘉誠咁誠實,可以出到乜古惑。因為評稅主任,唔可能挑戰你捐出嚟嘅嘢嘅Book Value,你咁樣去deduct inventory你吹佢唔脹,呢條橋大家都識用。

最核突果樣嘢,係曾德成操盤同埋配對基金,曾德成操盤即係筆錢唔駛問阿貴去晒啲親共政團果度,用嚟2011同2012選舉果陣用,而果個配對基金係真正嘅現金流來源,正如我頭先講,好多係inventory或non cash services計條book value去扣稅,實際係無幾多真金白銀,咁樣政府就拎納稅人嘅真金白銀入個基金度,然後由曾德成操盤俾啲親共政團呃啲阿公阿婆,成條橋毒到爆炸。

所以呢,呢班商家佬係行善,你真係認真就輸了。

7 則迴響

Filed under 香港政治, 財經

7 responses to “行善行得好核突

  1. dbdb

    香港話事啤:

    四叔第一口: 4個億

    郭派: 見下家李有邊,照跟四叔: 4個億

    李力場: 5個億…….大家笑笑口………

    四叔同郭派不約而同: 唔跟,冚啤……….

    其他個個UMB UNDER 四億說好了……….

  2. c

    藉慈善基金控制社會0既手段,紐約都玩咗好耐.
    ROCKEFELLER,CARNEGIE 家族陰謀論, 傳到通天.

  3. Gutscharm

    剛啱聽完城市再論壇。仲有多個論點。
    哩單嘢仲係指鹿為馬2.0。
    指鹿為馬除左係指癲倒是非外,仲係當年趙高找出異己的方法,而家邊個唔捐就係同唐唐作對!

  4. nightingalelin

      陳雲無講錯。
      對班權貴而言,只有興建地藏廟,才叫做行善。還有要做埋儐儀館、棺材同墓地生意。如果曾德成將依d錢捐晒係地藏王到,就算無人生前得益,至少死後唔晒累及後人。
      正所謂積陰德,行善事,世界才有正能量。而唔係三色台發放正能量。

  5. 義不容共

    長年手持美國綠卡,教訓香港人應如何做順民愛黨國的陳啟宗之流,大概為了與唐英年鬥氣,又撲出來大放厥詞富貴屁。

    捐錢之餘要立品。誰不知阿媽係女人 ? !

    陳啟宗有品得去邊 ? 沙士疫禍都死不減租 !

    香港哪有高尚真貴族 ? 窮得剩下臭錢之人就多 !

  6. 算吧啦﹐慈善濟世係耶教文明嘅概念﹐入面有一種使命感﹐同中華文化格格不入。

    中華文化雖然亦有所謂「行善積德」﹐但用「行善」嚟「積德」﹐即係行善本身要有回報﹐為咗幫自己先去幫人﹐當中就會搞出利益瓜葛。

  7. c

    Re: Alvin

    at the broadest scale, we work all our lives to achieve one of the two things:
    1. pass on our genes
    2. pass on our ideas

    most chinese, hong kongers included, know only the first.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s