港鐵無做好份工

大 批 市 民 油 麻 地 站 湧 至 路 面 轉 乘 接 駁 巴 士   情 況 混 亂
2010-10-21 HKT 09:47

港 鐵 油 麻 地 站 有 電 纜 折 斷 , 荃 灣 綫 過 海 服 務 受 影 響 , 港 鐵 派 出 接 駁 巴 士 接 載 乘 客 。 大 批 市 民 在 油 麻 地 站 出 閘 , 計 劃 轉 乘 接 駁 巴 士 , 有 乘 客 批 評 指 示 不 足 , 情 況 混 亂 。
有 原 本 要 過 海 到 銅 鑼 灣 的 乘 客 , 不 滿 港 鐵 沒 派 足 夠 人 手 在 入 閘 位 置 和 月 台 , 提 示 乘 客 , 廣 播 又 不 夠 清 晰 , 以 致 他 要 滯 留 在 車 站 , 未 知 何 時 才 可 搭 到 列 車 上 班 。

先講戰術安排失當,再講呢單嘢反映政府乜安排失當

1. 點解搞到咁亂,其中一個原因,係港鐵膠到派單層車做接駁巴士,大佬,荃灣線呀,乜客量呀,香港繁忙時間105秒左右開出一架車地鐵,一架車載客量成375人,你搵架雙層都近磅少少,近單層就完全得個笑字。可以講,運輸署唔知自己做緊乜。

2. 我唔知港鐵有無諗過,分流容量到東涌線嘅車站,而唔係塞晒落尖沙咀站度,如果俾個選擇乘客,可以經東涌線過海,東涌線加強班次,或者好少少。

3. 但最膠係,點解電纜折斷會發生?港鐵嘅維修水平,係咪因人手唔夠出咗問題?

但呢單嘢反映一個更大問題,政府鄭汝樺條硬膠,為咗起果條中國貪官高幹鐵路,延遲沙中線工程,實際係荃灣線一早超負荷,香港唔需要中國高鐵,香港需要係沙中線,係唔係應該先建好沙中線,再考慮建唔建中國高鐵香港段?如果依家有沙中線,乘客轉車去沙中線,就唔會搞到咁大鑊。

鄭汝樺仲好意思要港鐵交報告,市民要她落台問責就差唔多。

Advertisements

5 則迴響

Filed under 香港政治

5 responses to “港鐵無做好份工

  1. TranceLove

    仲話叫人去將軍澳線… 但係實情係,佢地要用油麻地站來比荃灣線既車停

    http://rthk.hk/rthk/news/expressnews/20101021/news_20101021_55_706753.htm

    結果連觀塘線都膠埋。一落到月台,基本上兩邊都係咁多人。

    好在我可以係九龍塘轉火車落尖東坐船咋…

  2. 持書者

    問題既答案好簡單. 就係外判. 工序外判卻沒有把責任外判..

    (我覺得遲早會有出軌事件發生..)

  3. S

    TCL wouldn’t be helpful. They haven’t got enough trains for the TCL… and the trains are always full during the morning peak from Nam Cheong or Mei Foo onwards. U can’t actually get on the trains towards Central from Kowloon or Olympics station.

  4. 甜羊物語

    依家運吉搞所謂鐵路優失政策
    巴士公司繁時都唔夠車用
    邊會搵到雙層巴士??

  5. KMB59

    「依家運吉搞所謂鐵路優失政策」
    這政策在上世紀八十年代已出現!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s