呢個政府真係邪惡到爆

意 將 他 人 資 料 上 載 上 網 或 觸 犯 刑 事 罪 行
2010-10-18 HKT 20:42
政 府 檢 討 個 人 資 料 私 隱 條 例 , 針 對 個 人 資 料 在 網 上 被 「 起 底 」 的 情 況 , 政 府 消 息 透 露 , 有 可 能 成 為 刑 事 罪 行 。
消 息 指 出 , 網 上 「 起 底 」 的 行 為 , 要 視 乎 有 關 人 士 獲 取 個 人 資 料 的 途 徑 , 以 及 當 初 獲 取 個 人 資 料 的 目 的 , 每 宗 個 案 都 有 分 別 , 但 惡 意 將 他 人 資 料 上 載 上 網 , 或 以 此 圖 利 , 日 後 都 有 可 能 觸 犯 刑 事 罪 行 。

另 外 , 根 據 建 議 , 日 後 如 果 要 轉 移 客 戶 個 人 資 料 , 作 直 銷 用 途 , 必 須 要 向 客 戶 列 明 , 會 轉 移 予 哪 類 機 構 和 作 何 用 途 , 如 果 要 出 售 客 戶 資 料 , 必 須 寫 明 會 轉 售 予 購 買 商 的 名 稱 , 讓 公 眾 自 行 選 擇 是 否 同 意 。

政府想將五毛黨合法化?

我同意,惡意賣個人資料俾人應該違法,但起底都犯法,就隨時變網絡廿三條。如果我喺Google獲取嘅公開資料用嚟篤爆膠嘢,咁都違法呀?唔好話妨礙高登仔起底自由,分分鐘亦阻住新聞工作者執行職務。

政府就係咁,上鋪馬頭圍道舊樓明明係有人裝修膠咗,就硬講到舊樓維修問題,林鄭月娥條八婆仲乘機同田生班友夾埋玩舊樓業主,依家林公公又諗住用同一條橋。林公公,你慳啲喇。

2 則迴響

Filed under 香港政治

2 responses to “呢個政府真係邪惡到爆

  1. S

    Are they going to sue Google and put their CEO into HK’s gaol?

  2. c

    "惡意將他人資料上載上網"
    惡意點定義?邊個決定?
    維基百科成"上載"咗堆個人資料,LIKE人唔LIKEY/惡唔惡意就見仁見智

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s