硬膠膠鬥膠

汪峰稱,視頻裏的事件發生在10月7日,當時他和家人欲搭乘香港快運航空的航班從香港返回北京。汪峰攜帶吉他順利經過了安檢口,負責安檢的工作人員雖然提醒他吉他長寬超標,但經過協商,機場的工作人員同意讓汪峰帶著吉他上飛機。然而到了登機口,工作人員卻不讓他攜帶吉他登機,還開出“給吉他買一張票”的條件。汪峰表示對這種處理結果不理解,急于登機的他決定退讓一步,托運吉他,但工作人員卻拒絕開出對吉他損壞的賠償承諾。
新華網 http://big5.xinhuanet.com/gate/big5/news.xinhuanet.com/society/2010-10/17/c_12667641.htm

呢件事,係一件膠鬥膠事件:

1. 香港快運係一間廉價航空公司,講真,坐廉價航空就預咗額外托運行李要俾錢嘅問題,廉價航空邊度都一樣,如果汪峰吉他咁鬼貴,下鋪坐間正正式式嘅航空公司。

2. 香港快運、香港航空呢啲,香港人唔當自家航空公司,呢啲航空公司嘅大股東係海南航空,唔好屈香港人食死貓,香港人都係坐英資太古集團控制嘅國泰同港龍係自己嘅航空公司。香港快運同香港航空小弟唔坐,小弟坐去台中,寧願高雄坐港龍落機,再駁高鐵。

3. 香港快運個名有幾臭,用Google打香港快運,啲投訴多到嚇死你,咁嘅公司都敢坐,祝你好運。

膠人遇上膠航空公司,硬膠膠鬥膠,有乜好講。

Advertisements

2 則迴響

Filed under 香港政治, 財經

2 responses to “硬膠膠鬥膠

  1. Jacky Lim

    UO, HX 之前得幾架738, 排到D機中間無空檔, 卒之由朝早第一轉機delay 10mins拖到夜晚last 一轉可以由9點幾delay 到半夜2點

  2. Oliver

    我兩次去台灣都係坐泰航同長榮!!!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s