要睇胡生嘅政治意志

繆美詩:內地大爺 VS  內地大孖沙

點睇到諗住管發水樓係北京支持,用個側面嚟睇就知,如果無北京把持,我想得小弟呢挺人至提嘅杜絕中國居民買樓換身份證政策,特首係唔敢執行。有北京嘅支持,佢至敢出呢手。

問題,依家連胡生剩番幾多政治能量,小弟都係俾個問號。

唔好講溫影帝出去講政改,甚至管公檢法嘅政治局常委周永康嘅政改講話會遭到河蟹招待,如果政府係有心有力,駛乜拖成年搞乜叉諮詢,一係將2000年黃星華做好嘅白紙草案直頭擺上立法會,北京就同功能組別呢班粉腸講,如唔支持就下年返屋企耕田。或者再辣啲,成條 Fraud Act 2006改頭換面譯成中文,然後照樣處理,如果北京係夠政治意志,係應該做得到。

講真,靠北京人為出手就好唔可靠,一旦連北京自己意志都唔夠,香港人就真係食咗屎。小弟食住花生,睇吓呢場大龍鳳係唔係特首拖拖拖,拖到特首落任,佢就真係拍拍籮柚走人。

Advertisements

4 則迴響

Filed under 香港政治, 財經, 中國政治

4 responses to “要睇胡生嘅政治意志

  1. 凌天羽

    話口未完, 又爆暴動了

    廣西梧州市蒼梧縣龍湖鎮暴動視頻: 規模大、有開槍
    http://news.boxun.com/news/gb/china/2010/10/201010142201.shtml

    視頻整理

  2. 凌天羽

    再講番香港份施政報告, 看番呢幾日既評價, 呢一份普遍評會是其質素很高, 好到唔似係港府一貫的出品, 是一份好能夠寵絡民心的施政報告, 似乎背後有高人指點

    而直覺, 這份政改方案感覺不到土共"統戰"的氣息.

    不排除民主黨用"政改"換"施政"的可能性.

  3. Bankers' Arms

    唔覺得呢份施政報告係高人指點, 曾爵從官幾十年, 有D乜野應該要做, 佢自己心裡有數, 只不過地產商多番阻礙, 背後有港澳辦既人支持應該係事實

    港澳辦成為弱勢既外交部把持, 王光亞畢業於LSE, 與外長Tiger Yang係同學, 你睇佢做駐聯合國大使時面對傳媒使用英文對辯相當勇猛, 王一上任首肯打老虎應該係實情

  4. aLeX

    終於都似返香港政府既施政報告…..

    始終都係港英好

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s