唯一成功爭取

外資買樓明起不能申居港權 (11:30)
特首宣布,明天開始暫時取消境外人士透過置業投資可取得居港權的做法,以回應市民對外資炒樓的關注。
曾蔭權表示,政府已檢討資本投資者入境計劃。政府注意到,在該計劃下,投資於房地產的資金有上升的趨勢,今年頭九個月,有關資金佔計劃總投資額百分之四十二。

黃世澤:花招難遏樓市 定期賣地解困
黃世澤:中資炒樓 港人望樓興嘆

小弟好少會讚施政報告,但曾蔭權呢次施政報告,俾咗一樣小弟想爭取好耐嘅嘢,就係取消中國移民買樓換居留權,呢樣擺明托市嘅荒謬措施。小弟由2009年提到依家,真係可以講,係小弟有份成功爭取。

當然,大家仲要多謝另一位喺呢個政策上出力好多嘅議員:公民黨黨魁余若薇資深大律師

余若薇阻投資移民撥款觸礁

余若薇喺今年四月,想用改預算案嚟阻止措施繼續硬膠,結果當然唔成功(民主黨仲要有份阻頭阻勢),呢次真係余若薇成功爭取,民建聯千祈唔好領功,如果今次樓市下跌,一啲唔關民建聯同工聯會事。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2Im

Advertisements

9 則迴響

Filed under 香港政治, 財經

9 responses to “唯一成功爭取

  1. dbdb

    香港人的公社:公民黨,社民連!

  2. Bankers' Arms

    阻到D既, 但說不定大陸黑錢經中間人購房…

    至於規限售樓使用的建築面積, 政府決定立法, 倒是德政一項! 本屆政府不會就廿三條立法更是大快人心!

  3. world traveler plus

    以前佢地用HKD8M買一個單位之後搞移民.
    會唔會日後佢地用8m 資本向香港開公司,公司業務係炒細價樓.
    如果係咁,仲衰過比佢地炒貴價樓.

    新加坡做法係上調投資移民門檻.要炒,炒上千萬個d.

  4. felix

    外資買樓有居港權
    本港老百姓買樓可唔可以升lv做一等公民.

  5. 凌天羽

    去年我響inv168 亦有提及類似既建議…
    http://www.inv168.com/phpBB3/viewtopic.php?f=21&t=54492&start=135

    —當時文章—
    其實政府要控制咪響"投資物業" 移民著手咯

    限制左幾多萬蚊一呎既"豪宅" 至可以用來"投資物業", 與及設立發展商打折回購制度
    (eg:5 年內 7 折買番, 十年內6 折…. 方便黑錢轉移)
    而呢d 供應量有限, 另外亦需要向政府買地, 地皮有嚴格規限, 就算收地都要補天價地價至可以賣

    至於其它屋, 不能用作"投資物業"移民用, 地量會多好多, 但絕不容許發展商回購….. 亦不容許有"莊家" 收樓做市, 放樓就必須要放回二手市場由港人接番

    利用某些手段將果堆"豪宅"與及"民住私樓" 完全割開
    到時就算天價樓幾高, 民用樓因為沒回購的話,
    內地貪官間"黑樓"不能"兌" 番做"錢", 變相沒吸引力

    > 事實上, 班官對買樓的錢是已出之物,唔會話要求用返。洗錢都預左effective rate 無100%

    而增加佢地移民的條件,例如要在港開公司,要請多少員工,令資金不能只集中在豪宅,才是香港之福

  6. 凌天羽

    因為呢個係精要所在, 但會得罪好多高幹, 靠人提携先上到位嘅擦鞋仔, 如果按常理係一定唔會咁做

    而當勞呢一個舉動, 似乎後面係有好硬後台同埋比左佢唔少壓力至發動既

    去年既文章串有十幾頁, 有提及.

  7. KMB59

    為何「投資移民」不用為香港增加就業機會?

  8. 認同 ,其實更好的方法可以是每個投資移民都要創造若干職位。美國也有相似的做法。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s