果然係文明國家

國家男籃與巴西友賽發生毆鬥被迫腰斬
12.10.2010 23:47

國家男籃友賽巴西隊,因為雙方球員發生毆鬥,令賽事被迫腰斬。比賽晚上在河南許昌進行,剛開賽三十秒,主教練鄧華德就因為不滿球證的吹罰,衝入球場大聲呼喝,令場上氣氛變得緊張,比賽重開,國家隊的朱芳雨同對手在籃底推撞,觸發兩邊的球員發生衝突,大打出手,工作人員及在場民警將兩批球員分隔開,不過巴西球員返回後備席時,向現場觀眾拍手鼓掌,中國隊球員認為是挑釁,雙方再爆發衝突,打鬥持續兩分鐘,最終巴西隊員全部返回更衣室,拒絕繼續比賽。

任何國際體育賽事都會變成散打大賽,日後奧運統一只有一項散打就得,果然係文明大國勃起。

廣告

7 則迴響

Filed under 中國政治

7 responses to “果然係文明國家

  1. Bruno

    應該互開香檳嘛

  2. Dbdb

    中國隊打完世錦賽無耐,竟然友賽開片,仲要開賽不久,好燥底喎!

  3. c

    今朝仲諗緊如果中國足球隊對挪威大家會捧邊隊

  4. Bankers' Arms

    大陸資訊封鎖的禍害! 大陸人的價值觀跟世界主流國家大相逕庭, 這些事應該事有發生

  5. Hotter

    足球隊已經成日同人打(架), 依家藍球隊又係咁, 以後所有球隊改練打架唔好練波, 務求同人比賽時5分鐘內將人地成隊打到訓晒係地, 中國人站起來了

  6. abc

    有可能有賭局?

  7. advanplus

    無論點都好,打架都係唔啱。但考慮到好似籃球、足球依啲咁多身體接觸既運動,其實打架真係無可避免。
    有好多時,參與依啲身體接觸多既運動既人唔係真係咁正直。有好多人會利用身體接觸既機會去抽水去傷害對方球員。當依啲抽水事件不停發生,但球証又因為種種唔同既原因而處理唔到,出手打架就會變成保護自己同自己隊友既唯一有效方法。
    至於中國男籃點解會咁樣打架,我睇唔到足夠既片斷去判斷。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s