辛亥革命九十九週年

今日係辛亥革命九十九週年紀念,雖然我心目中香港同台灣國慶日都唔係呢日(香港國慶日應該係英國人登陸香港開埠日為準,或用英女皇壽辰),但辛亥革命紀念日依然有慶祝嘅必要。

辛亥革命喺中國湖北省武漢市發生,應在一個民主嘅中華民國(唔一定國民黨執政)下喺武漢同南京慶祝,點解搞到仲喺台北慶祝,革命尚未成功,同志仍須努力。呢個亦係我丙馬英九,點解咁手起刀落嘅原因,同盟會嘅政治理想,仍然未實現。

我提倡大政奉還中華民國,但唔係國民黨或共產黨,國民黨真係要砍掉重練,依家國民黨高層以至唔少支持者,依家仍然保守到嘔,你睇果啲國民黨網軍,以至有啲統派投共嘅狗相就知。如果國民黨主流黨國意識不變,民進黨會重新執政。

但可以肯定係,十月十日至係中國國慶日,十月一日果個叫賊慶日。

後話︰做咗共產黨走狗嘅李敖要寫書狂鬧龍應台、馬英九同李登輝,呢啲友仔返咗中國唔好返台灣,台灣唔需要汪精衛。

廣告

4 則迴響

Filed under 中國政治

4 responses to “辛亥革命九十九週年

  1. 麥當勞

    係時候唱國歌

  2. echykr

    Oh, 麥當勞, I’ve got something just as good. 🙂

  3. Oliver

    我寧願聽英國四地既國慶歌!!!

  4. c

    OLIVER
    辛亥革命香港人都有份玩架
    講唔定你老友個太公都有參與

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s