食營多食出膠

雖然小弟由傳統南洋背景,自細都有食營多撈麵,只不過台灣台北縣政府查到營多有違禁品,我都會勸各位暫時唔好食住喇。

某程度上,營多生產商INDOFOOD咁大間公司,都出咁嚴重嘅問題,對一啲對印尼前途樂觀嘅人,包括在港華裔印尼人都係一個警號嚟,證明印尼官僚系統裡面嘅貪污,有可能死灰復燃,呢吓死灰復燃隨時斷送呢幾年印尼得到嘅經濟成就。尤多約諾將軍,係有責任查清楚,INDOFOOD管理層同印尼掌管食品安全嘅官員,究竟有乜關係。而且INDOMIE出事,絕對會牽連到其他印尼出口食品,一如中國出咗三聚氰胺,之後人人唔敢買中國奶製品。到今時今日,我都係去台灣至咁買Lipton即沖奶茶,大家諗吓點解喇。

呢次,算係對尤多約諾嘅測試,但呢度營多嘅粉絲,我話之你乜嘢國籍種族,都係暫時忍忍口先。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2HW

Advertisements

4 則迴響

Filed under 飲食, 南洋政治

4 responses to “食營多食出膠

  1. 麥當勞

    「違禁品」一詞是可圈可點的。在台灣是違禁品的東西,在香港不一定是違禁品,這一點版主還是講清楚比較好。

    報導有關的違禁品,是指「對羥苯甲酸甲酯」(Methyl Paraben,也叫 Methylparaben),香港衛生署是准許的。
    http://www.cfs.gov.hk/tc_chi/food_leg/food_leg_pf.html#pf_sch1a

    因為「違禁品」一詞各有不同,食用的人要去找資料作初步判斷了。

  2. 無錯!「對羥苯甲酸甲酯」,即係methylparaben,係歐盟准用於食物(E 218;http://www.eufic.org/upl/1/default/doc/e-numbers_eufic(2).pdf)及化粧品的防腐劑(EU DRECTIVE 76.768,最新FULL TEXT第149頁,NO.12──http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG%3A1976L0768%3A20100301%3AEN%3APDF),而家只係台灣唔畀用係食物度啫,唔駛驚,死唔去既‧‧‧‧‧‧

  3. 1. 只要不是過量,香港准用的通常不成問題。

    2. 其實就算沒這件事,營多本來就不算健康選擇。多吃始於不好。

  4. Madeline

    offtopic一問, 點解台灣人叫營多做"泡麵"? 佢本來係撈麵黎喎, 點解段片(0:34-0:40)佢地係煮既?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s