由人類退化變猿人

今日出席立法會《通訊管理局條例草案》法案委員會會議,得一肚火返嚟。

1. 電訊管理局一向大家都認為做得唔錯,廣管局就一直以亂嚟著稱,廣管局亂嚟嘅原因,因為政府成日唔知委任啲乜水返嚟做。今日政府個官同你講,佢諗住電訊管理局同廣管局合併後,用廣管局「行之有效」嘅方法嚟委任委員,你話係唔係黐線。依家係由人退化做猩猩,政府嫌OFTA太透明,太有效率?

2. 小弟今日上去,變咗立法專家咁,小弟就係揸住英國《Office of Communications Act 2002》同《Communications Act 2003》兩條法案嘅條文,一路鬧爆政府抄啲唔抄啲,好嘢唔抄衰嘢抄晒。連跨媒體擁有權檢討,《Communications Act 2003》Section 391,都講明ofcom職權包括檢討跨媒體擁有權。咁政府點解唔可以講明,新嘅機構職權就係包括檢討電訊條例同廣播條例,你當大家傻的嗎?

我唔係做議員,我職業係做生意,我依家要上去抽時間,教你班膠官立法,唔係有病嘛?

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2HB

廣告

2 則迴響

Filed under 英國與歐洲, 香港政治

2 responses to “由人類退化變猿人

  1. Dbdb

    點解香港所謂的第三屆的全港運動會是只有七項目呢?成日吹到要大力推廣運動喎,哦原來大搞亞運就搞點喎;我有樣唔明點解足總主席不是郭家明,不是香港他一定當了十世……

  2. 凌天羽

    本身都有無線電相關既經驗, 可以講, ofta 本身係一個非常專門既工務部門, 裏面果一班人根本就係eng 仔.

    佢同廣管局既人分別好大, 廣管局本來就係"管理", 佢地老早己經有政治思維, 套用廣管局「行之有效」嘅方法, 即係叫ofta 班人陪一齊同佢玩政治. 原本響 ofta 班eng 仔係根本無咁既可能同廣管局班人玩….

    只怕, 香港響無線電頻譜分配甚至管理, 甚至係去到internet 資訊都會出現政治主導既情況. 家陣內地無線電頻譜重點係內容, 干擾己經慣晒, 美其名有管理, 但實質根本就係亂咁來……

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s