廣州真係唔會有地震?

對於市民擔心是否會是地震前兆,他表示,相對於人類,小動物對地震的感知確實更敏感,但這次應與地震無關,廣州歷來沒有嚴重地震的紀錄。
明報:廣州萬條蚯蚓上街

我建議中國啲「磚家」講嘢之前,最好認真check吓Google先,否則真係硬膠起嚟都幾難睇。

廣州日報:44年前广州大地震:持续50分钟,街巷一片狼籍

 1962年廣州曾經有嚴重地震,至少造成相當損害。依家中國啲官方「磚家」,信佢百分之一都死,你信蚯蚓定信「磚家」,你自己諗。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2Hh

廣告

5 則迴響

Filed under 中國政治

5 responses to “廣州真係唔會有地震?

  1. 睇來應該係到亞運先同你震tim呀。

  2. Jigsaw

    其實早在2006年,廣州便有關於地震前兆跡象的新聞

    http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20060921&sec_id=15335&subsec_id=15336&art_id=6334233

    地點: 廣州市白雲區

    一住宅地板發熱,去到攝氏92度

    (PS 擔桿島果陣又發生過地震,香港好多人感受到)

    廣東地區既人係時候做好防震準備了

  3. Samuel

    My mum told me once that she experienced the earthquake in Guangzhou when she was small, but she didn’t tell me which year. Now I can remind her that it happened in 1962!

  4. 50分鐘?

    文革年代新聞﹐真係唔多信得過。

    有紀錄最長嘅地震係04年印尼嗰次﹐都係十分鐘左右﹐通常地震都係幾秒到幾十秒﹐過一分鐘已經係比較長。

  5. 六級以下都唔算好嚴重,當年幾乎冇人死。

    但當年樓矮,依家四圍高樓,有幾多豆腐渣好難講。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s