大家對硬膠政制容忍係有極限

【本報訊】回歸前後均身居港府最高權力核心的「政壇教父」鍾士元,豹隱 11年後,罕有出山接受徒弟李鵬飛訪問,鍾士元眼見回歸 13年,北京仍未兌現對香港普選的承諾,訪問中忍不住炮轟中共操控香港政治發展,令政制變得「唔上唔落」、「不倫不類」。他認為要解決現時管治失衡局面,必須落實一人一票真普選,以及容許行政長官可以具政黨背景,令香港出現執政黨。

點解連鍾士元爵士都要出山支持普選,呢次真係非同小可,一嚟有可能同北京即將爆發廿年嚟最大一場硬仗有關,但另一方面,香港政制膠力己經去到不可理喻嘅地步。

鍾士元爵士講嘅嘢,之前小弟喺《聯合早報》都講過,呢啲係明白British Parliamentary System都明嘅,問題係老共唔想行真嘅British System,結果咪搞到成件事膠到無譜,立法會連阻止政府喺清水灣郊野公園亂嚟都做唔到,你話發生乜事?

當然,鍾士元爵士講,要香港人自決政制,對中共班硬膠而言,真係離港獨不遠。但小弟可以講,如果中共繼續認為依家呢套硬膠制度係仲用得嘅話,一旦北京開大拖,就會有志士出嚟同你玩膠,果時有乜結果真係阿水都唔知。

連鍾士元都變咗「民主派」果陣,香港己經膠到乜程度,大家諗。土共仲諗理由阻住地球轉嘅話,佢地好快變地球公敵。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2Ht

Advertisements

5 則迴響

Filed under 香港政治

5 responses to “大家對硬膠政制容忍係有極限

  1. Bankers' Arms

    鍾士元day 1已經建言中共, 香港要留係英聯邦

  2. 凌天羽

    舊年我響某財經 forum 出過文章估計:

    1st round 係最信得過既商家, 2nd round 最top 既官, 家陣都搞唔掂香港. 1997, 2007 都失散後, 中共應該想響香港事務上賭多一鋪, 而家最後一粒籌碼可以試既, 就只係剩番土共…… 由舊年開始看某某人言論自然會明白. 阿爺比得自由度佢爭民望, 加上開始同佢吹風, 就係唸住玩埋呢一round……

    如果中共賭輸左, 中共無晒籌碼玩軟統戰, 會被迫走硬. 但咁做就會失去左香港仲剩下既國際城市地位.

    再看埋呢幾日新聞, 英國/日本/美國都開始同中國玩貨幣戰, 基於香港係全球最大金融賭場& 中國唯一資金出口, 香港既地位會好微妙……

    面對呢一種賭局, 唔好話鍾士元怕, 我都好怕.

  3. martinoei 黃世澤

    香港人要有所準備,我更明白英國發三百萬本護照搞什麼名堂。

  4. Bankers' Arms

    英國佬出名走數走得靚喎老兄!

    貨幣戰最怕既係全部槍頭一致指向中共… 中共更加需要港幣, 所以中共提早派人進駐金管局及港交所…

  5. 凌天羽

    中共唔需要港幣, 中共係想要後面堆美金啫.
    因為美金響香港or 中國手上面, 美元既可稀釋量唔同, 美金在港只能1:1 咁印港紙, 但中國的M2發行量約為10萬億美元, hold 左2 萬億美元資產, 稀釋量1:5, 美金在中國可以1:5 咁印人仔.

    香港既美元換人仔1:1 , 中國可以賺2500 億既4/5. 足夠中國印多萬億美元等值人仔來玩. 中國點會唔想.

    2047 年之前應該會有大事令港幣unpeg 美金peg 人仔.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s