清水灣郊野公園劃入堆填區有乜問題?

立法會一委員會促擱置徵郊野公園地建堆填區
04/10/2010 1:25PM

立法會一個委員會一致通過動議, 要求政府擱置徵用清水灣郊野公園五公頃土地 , 擴建將軍澳的新界東南堆填區.

在會議上 , 多名議員質疑政府指, 區內市中心的臭味來源, 並非來自堆填區的說法 , 又批評政府一直拖延處理區內臭味問題 .

環境局副局長潘潔說, 政府計劃徵用郊野公園土地擴建堆填區, 是等如「割塊肉」 , 她重申, 如果不徵用郊野公園用地 , 堆填區容量會少一半 , 當局作出今次決定是非常困難.

議員嘅決定係啱嘅,但用嘅論述就好膠,呢次政府得罪全將軍澳居民至侷住退兵,但成場仗有更大嘅問題。

1. 政府徵用五公頃地,填晒之後會唔會變番郊野公園先,定係又係用嚟賣地?特別梁振英講過要用郊野公園嘅地起屋,仲唔係呢個陰謀?

2. 點解成班將軍澳居民,要住喺咁近堆填區嘅「豪宅」,除咗政府規劃膠,無Fraud Act 2006又係一個原因,如果有Fraud Act,點會有人夠膽將堆填區附近嘅樓包裝做豪宅?

不過俾香港啲膠政客打場咁嘅仗,立法會否決決定己經係執到。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2GQ

廣告

1 則迴響

Filed under 香港政治

One response to “清水灣郊野公園劃入堆填區有乜問題?

  1. KMB59

    堆填區不可用來起樓。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s