抹黑抹得咁過癮嗱


民 建 聯 何 秀 武 誹 謗 鄭 家 富   須 賠 共 42 萬
2010-10-04 HKT 17:16
立 法 會 議 員 鄭 家 富 及 3 名 律 師 行 合 伙 人 , 入 稟 控 告 民 建 聯 成 員 何 秀 武 , 指 對 方 參 與 07 年 區 議 會 選 舉 時 誹 謗 他 , 高 等 法 院 裁 定 何 秀 武 需 要 向 鄭 家 富 賠 償 12 萬 , 3 名 律 師 行 合 伙 人 各 獲 賠 償 10 萬 。
法 官 在 判 詞 指 出 , 競 選 當 日 , 何 秀 武 在 傳 單 背 面 印 有 「 黑 幕 大 揭 秘 」 , 指 鄭 家 富 涉 嫌 利 益 輸 送 。 法 官 認 為 何 秀 武 的 行 為 有 惡 意 成 份 , 打 擊 競 選 對 手 , 侮 辱 鄭 家 富 的 專 業 。

法 官 又 說 , 由 於 鄭 家 富 在 社 會 上 有 名 聲 和 地 位 , 他 除 了 是 律 師 亦 是 立 法 會 議 員 , 所 以 判 他 獲 賠 償 12 萬 , 另 外 3 人 獲 賠 10 萬 。

案 情 指 , 何 秀 武 參 與 07 年 區 議 會 選 舉 派 發 的 單 張 , 指 鄭 家 富 及 其 律 師 所 合 伙 人 , 在 處 理 馬 鞍 山 富 安 花 園 業 主 立 案 法 團 官 司 時 涉 利 益 輸 送 , 鄭 家 富 原 本 索 償 200 萬 。

雖然政客好多時唔可以告人誹謗,但土共玩得太過份,憑空老作係要俾代價,呢單案係警告啲土共,同埋住喺香港嘅五毛黨,你亂咁抹黑人,唔好話律師信,準備定幾十萬先。各位注意,呢四十二萬,係未計鄭家富同佢嘅合夥人嘅堂費,特別呢單係高等法院案件,隨時連賠償金,無一百萬唔駛落樓。

老作老屈唔係言論自由嚟,如果仲有土共以賺果五毛為業,有部分討論區仲係諗住縱容五毛亂嗡嚟搵錢,我建議佢地問定中聯辦會唔會找數先。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2GN

廣告

6 則迴響

Filed under 香港政治

6 responses to “抹黑抹得咁過癮嗱

  1. TC

    民X聯班仆街真係抵死!

  2. Longhair

    抵死。公義仍在。

  3. echykr

    HAHAHA, serves those a-holes right.

  4. 新仔

    老共大把錢, 屈你咪屈你囉, 咩啫?

    幾廿萬, 超! 相比起百億百億咁屈你香港人埋單, 呢啲只係小財唔出大財唔入咋. 微不足道既小勝仗響度懶得戚…

  5. TC

    依個唔係錢ge問題,而係老共面子同威信問題。

    不過香港司法界遲早俾中共玩,唔同黨合作只有死路一條。有能力保住司法畀公正只有香港人自己,唔可以依靠立法會。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s