北京大屠殺責任誰屬遲早大攤牌

似乎中共十七大五中全會嘅氣氛,係小弟研究中共政治咁耐以嚟,最詭異嘅一鋪。

新報:「六四」悲劇不可不提
她建議編訂香港的國民教育課本時,清楚陳述「六四」事件,「『六四』事件不能不提,因這是中國歷史一部份」。她稱國民教育應該讓學生知道,「『六四』是中國人的悲劇,政府用了很不幸的方法,來控制這個場面」。
范太指出,認同自己中國人的身份,不等於要全盤認同中國政府的政策。她稱國民教育要讓學生了解國家的發展,亦要明白國家的困難。范太建議當局編訂國民教育的課本,清楚客觀地陳述各種事件,包括「六四」事件。

當然范徐麗泰用嘅方法,非常小心翼翼。但范徐麗泰身為人大常委,繼上次狠狠落注落喺民主黨方案後,依家她嘅注碼,明顯落喺北京大屠殺責任有人追數,如果你話同溫家寶嘅胡耀邦公正評價論無關,講都無人信,因為一九八九年民運,個觸發點即係胡耀邦去世。

睇嚟中共權鬥己經去到一個無乜辦法解決嘅地步,有人諗住借六四問題發難,呢個亦係司徒華居然喺政改同中央聯手嘅原因。呢場賭局唔係大家識賭,有外國護照係時候快啲renew,否則隨時走得摩⋯⋯依家唔係劉皇發摩貨呀。

呢個亦解釋咗,點解李鵬急急出咗《李鵬日記》,以及李錄居然可以返中國嘅原因。李錄返中國,如果只係陪畢菲特咁簡單,我諗大家亦睇依家中共個局太簡單。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2H2

Advertisements

5 則迴響

Filed under 中國政治

5 responses to “北京大屠殺責任誰屬遲早大攤牌

  1. Bankers' Arms

    溫家寶有機會成為中國的戈巴卓夫, 高調談政改, 悼胡耀邦, 顯然不是事前與胡撚塗商量過的, 倘他在鄧時代說這些話, 老早被迫下台… 可見溫背後有後台, 應該是開放派元老如田紀雲一類, 而胡總十七大力保溫連任總理, 正是胡缺乏其他力量制衡江系或毛派, 不得已與溫結盟

  2. Bankers' Arms

    當年蔣介石勾結上海財閥鬥贏武漢, 成功擺脫蘇聯顧問, 中共及黨內左派, 歷史會否重演? 溫家寶會否透過李祿勾結美國金主, 鬥贏江系及毛派, 做到中共版的蔣經國?

    睇佢個相唔似, 連曾國藩李鴻章級數都未必做到… 玩下手胡溫下面隱藏著一位普京級的人馬

  3. c

    溫家寶個名好似呀恩來咁,唔夠氣勢(國藩!鴻章!澤東!),似做老二多過做大佬

  4. Jacky Lim

    北京的局面, 越來越亂兼深不莫測
    但香港人, 總係心想 “時運高"………

  5. Nathe

    @Jacky: 點只香港人ar? Sigh…

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s