下鋪記得用BN(O)入境澳門

本 港 一 社 工 入 境 澳 門 被 拒   當 局 指 她 威 脅 澳 門 內 部 穩 定
2010-10-01 HKT 16:21
一 名 註 冊 社 工 到 澳 門 時 被 拒 入 境 , 要 即 時 折 返 本 港 。
事 主 楊 佩 艮 是 「 關 注 綜 援 檢 討 聯 盟 」 的 社 工 , 任 職 約 9 個 月 。 她 早 上 與 三 名 家 人 坐 船 到 澳 門 , 入 境 人 員 檢 查 身 份 證 後 , 電 腦 顯 示 她 不 能 進 入 澳 門 , 指 她 違 反 《 內 部 保 安 綱 要 法 》 , 楊 佩 艮 其 後 被 要 求 簽 署 通 知 書 後 獲 安 排 坐 船 返 港 , 通 知 書 指 她 對 澳 門 內 部 保 安 穩 定 構 成 威 脅 , 但 職 員 並 無 進 一 步 解 釋 。

楊 佩 艮 又 說 , 自 己 是 關 注 民 生 的 社 工 , 並 無 任 何 政 黨 背 景 , 數 年 前 亦 曾 與 家 人 到 澳 門 旅 遊 。

小弟真係唔知點解澳門政府神通廣大到,連關注綜援嘅社工都知道佢身份證號碼,並且唔俾入境,唔知李少光喺呢件事,係咪做咗八達通日日賞?

無BN(O)當然係無計,但如果你持BN(O) ,咁我想睇吓澳門崔世安條友,有幾神通廣大嗱。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2Gb

8 則迴響

Filed under 香港政治

8 responses to “下鋪記得用BN(O)入境澳門

  1. 通告: Tweets that mention 下鋪記得用BN(O)入境澳門 « MO's notebook 3 to 4 -- Topsy.com

  2. martinoei 黃世澤

    To X:

    由於本人極有合理懷疑認為你係五毛黨,除非你提供一個真實可用嘅Netvigator email address,否則你以後任何comment都唔駛旨意刊登。

  3. world traveler plus

    如果澳門個黑名單database 用姓名+出生年月日黎確認不受歡迎人仕,咁除非有辦法名到出生年月日,如果唔係都幾難呃到佢地.

  4. Pan

    BNO
    also have HKID no……….

  5. 私隱已八達通,全港市民的身份證號碼都應該共享左……….=.=

  6. KMB59

    「自己是關注民生的社工,並無任何政黨背景……」
    不要以為民主和民生沒有關係。

  7. 義不容共

    多年前頗喜歡去澳門靜靜遊玩 ( 那時不是賭場自由行充斥 ),回歸後既然如此一副嘴臉,決定從此罷去,由得佢變成貪官淫竇吧!

    知道有些人因為每年官府派錢一萬幾千,就千方百計要入藉澳門,政治壓迫全不理,做人何必淪落如此?

  8. Jigsaw

    中共貪官、北韓洗錢份子,《內部保安綱要法》係唔適用既

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s