履行公民責任,義助禁毒處散布材料

香港政府禁毒處:禁 毒 常 務 委 員 會 三 十 五 周 年 紀 念  

為履行公民責任,小弟決定義助香港政府保安局禁毒處,鼓勵大家睇禁毒常務委員會三十五周年紀念特刊,並特別留意以下呢段:

於一九七四年,一 個操控販毒集團多年的大毒梟吳錫豪(綽號「跛 豪」)終於被警方毒品調查科拘捕,控以偷運毒 品(主要來自泰國)來港。吳錫豪在一九七五年 被法庭定罪及被判入獄30年。這是在當時的香港 司法史上最長的判刑。吳的兩名副手則各被判入 獄25年。於一九七七年,當局也下令通緝馬惜如 和馬惜珍兩兄弟(他們是吳錫豪以前的同黨), 打算控以在一九六八至七四年期間偷運700噸鴉片 入口。馬惜如在警方執行逮捕令前潛逃至台灣 (當時台灣與香港並無引渡安排),其弟馬惜珍 則在一九七七年八月被檢控,但在保釋期間同樣逃往台灣。馬惜如於一九九八年在台灣逝世,但 其弟至今仍在警方通緝名單上。

如果有人要就禁毒處內容提起法律訴訟,請與當時嘅保安局局長,現任立法會議員葉劉淑儀議員聯絡,小弟只係作為香港市民,借出博客一角散發政府禁毒宣傳材料。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2FZ

12 則迴響

Filed under 香港政治

12 responses to “履行公民責任,義助禁毒處散布材料

  1. Hotter

    老老實實, 我覺得你好快會收律師信

  2. martinoei 黃世澤

    我嘅回應:十萬網民十萬軍,個個都去,我睇佢有幾多律師費

  3. Alienz Thame

    wordpress.com個server係美國,香港法院有無權管都好成疑問。

  4. 禁毒處個server晌香港,律師信係咪應該要比左特區政府先呢?

  5. 咪係, 況且今次源頭是香港特別行政區政府, 看看有無人敢向他們採取法律行動吧

  6. barjack

    東方d律師一定好得閒.唔係點會咁得閒捉蟲入xx

  7. Paul Siu

    講真,樓主你如果發出黎,我真係會報警,等警察上你屋企打個轉黎判斷你有冇犯法,我係認真,唔係講緊笑,你話我報警lun,正義lun,乜都好,隨便你。

    你有無想過你呢種一時之快會對當事人有幾大傷害?傳左出去人地點見人,張相仲要咁清?你地班友可能就睇得好happy,人地分分鐘就躲係屋企喊。人有時好脆弱,個女仔有乜事的話,你良心過唔過意得去?

    我勸你放出黎之前三思一下,唔好受班花生友影響,呢度D人有野睇就唔會理他人感受,當中仲有成班小朋友字都未識得幾個,希望你可以作出獨立判斷,唔好助長網絡暴力,做埋晒D損人不利己的事。

    P.S. 你果度我冇睇錯係黃大仙黎,要搵你住邊計下角度就知,IP 都唔洗check

  8. echykr

    @Paul Siu:

    你真係@#$X得可以, 香港咁大, 竟然亂X咁估樓主住黃大仙. 想check ip都check唔到,樓主用proxy上.

    樓主做野唔洗你教, 如果要放, 開post時就放左, 你唔好再阿芝阿佐, 唔係整慶樓主,佢真係放出黎. 你報警只有被人話浪費警力, 我搵唔到有邊條罪可以入到post一些普通文章. 讀多d法律至兇人啦. #@AX. 報紙班寫手成日亂寫野,報導出黎都犯法,佢地一早坐晒監啦. 低b仔

    (Just your normal automated response courtesy of HKGolden. And no, I completely do not mean what I just said. So I apologize before hand. 🙂 )

  9. Freeiran

    白粉報本人會收集呢執下狗屎。

    樓上位波蕭祖上一定食左馬生D過期白粉,產生了遺傳性引居子依賴毒販症侯群,禍延后人。

  10. Paul Siu

    @freeiran

    this is called 高登潮文, echykr’s response is another 潮文 as well. So, this is a actually a joke. I regret for any hard feeling you got due to this 潮文 joke…

  11. FreeIran

    Oh! I really do not have any hard feeling for using 白粉報收集狗屎! My cocker takes it serious, he always prefer to shit on 白粉報.

    I enjoy this very much.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s