網絡公關inception

傅瑞德︰「網軍」急就章

我常私底下話,做公關嘅,應該睇Inception呢套片,因為依家呢個年代做公關,同植入一套理念入人個腦度無分別。

國民黨嘅網軍固然係超低能勁搞笑,將中國搞五毛黨呢套膠嘢搬嚟台灣,唔膠就有鬼。但點解鍾意Mac嘅人,或者支持民進黨嘅人願意主動走出嚟四處南征北討,呢個至係真正有趣嘅課題,主流傳媒點講Apple唔好,點講民進黨唔好,都守得住果吓神奇,呢個至係公關應該研究嘅嘢。

簡單嚟講,俾你控制晒全香港傳媒,依家都唔會贏到公闗戰爭,依家係論述決定勝負加形象決定勝負嘅年代,當權嘅無論述就注定輸到嘔,因為只有五毛黨,至會將屎講成係香。

廣告

發表留言

Filed under 台灣政治

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s