高鐵埋單成千億?

學者促港鐵解釋 南港島綫造價為何大增

2010-09-26 HKT 16:43

港鐵表示,由於物價上漲,南港島綫的造價將會增加5成半,由06年估算的70多億元增至過百億。 工程師學會前會長梁廣灝認為,造價大增是可以理解,由於當年經濟蕭條,造價估算基數較低,近期原材料價格及人工不斷上升,導致成本大增。 不過,理大土木及結構工程系副教授熊永達表示升幅如此高,不會單是物價影響。 他估計港鐵可能改變了部分設計及配套,迎合居民需要因而增加開支,港鐵有必要解釋清楚造價上漲的原因。 熊永達又說如果最終價格要過百億,將會是創新高。

依家南港島線都要成過百億至埋到單,照咁睇,高鐵隨時要成千億至埋到帶。咁六百六十九億到一千億之間差額到時邊個孭。係咪贊成高鐵果三十七位議員,再加鄭汝樺同邱誠武成副身家冚晒佢?

呢鋪我食定花生,睇特膠政府可以點收科。

Advertisements

4 則迴響

Filed under 香港政治, 財經

4 responses to “高鐵埋單成千億?

  1. 埋單果時, 會唔會就係膠港摺埋果時? 話唔定係催命符黎呢

  2. c

    this kind of large sum should be amortized…
    but the astronomical interest accumulated…

  3. 預計要1200億先可以完工囉………

  4. c

    DUBAI因起高樓大廈破產都話…
    若香港因掘地洞破產, 就柒到爆

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s