中國又慘勝

日美外長同意釣魚島屬安保條約適用範圍

2010-09-24 HKT 14:41

日本放送協會報道,日美兩國同意,釣魚島屬於日本安條約適用範圍。 報道說,日本外相前原誠司,和美國國務卿希拉莉在紐約會談期間,同意釣魚島遭受武力攻擊時,日美將共同應對。 報道引述希拉莉說,希望日中雙方透過 對話,和平解決問題。

詹其雄放咗又點?日本無端端發達,戰略目標達到,駛乜堅持喺釣魚台列嶼執法?

美國唔會斬釘截鐵咁講,釣魚台主權係日本,唔通日美安保條約涵蓋台灣就話台灣係日本領土咩,但如果中共插隻腳入釣魚台,等於同美國開片,日本係要呢個後盾。至於釣魚台係台灣定日本,釣魚台係台灣嘅日本唔見得戰略上無著數,正如獨島係南韓控制,日本唔會出兵,但北韓插入嚟就唔同睇法。

呢次日本贏咗戰爭,中國救番個船長咁又點?

廣告

9 則迴響

Filed under 中國政治

9 responses to “中國又慘勝

  1. 持書者

    基本上又係嬴咗戰役 輸咗戰爭..

  2. Bankers' Arms

    強國溫爺爺果然利害! 他老人家叫到, 小日本馬上放人, 溫爺爺果然是好樣的!

  3. 麥當勞

    其實日本/人類係有輸的。

    詹其雄是惡意用船撞其它船的,醫院唔係 7-11,唔會在大海中心都在附近有一間。人類縱容這些揸船行為,與縱容海盜並沒有分別。這個人命嘅角度被主權及外交爭議糢糊了,實在太可惜。

  4. c

    @o’ mac
    “人類縱容這些揸船行為,與縱容海盜並沒有分別。"
    let’s wait and see. the truth will out.

  5. ayaka

    其實到頭來呢件事最大贏家係美國
    美國叫到要放你日本點都要放

    至於美國點解要日本放人我相信影帝見奧巴馬時候就有眉目
    見完影帝美國本來是抽身事外變成高調起來

    姑勿論是中國哀求美國插手一下還是威脅美國叫日本放人,美國還是大體上鞏固了世界大老的角色

  6. CCRay

    其實, 中國可以係各自表述, 中國可以係中華民國. 只要台灣政府肯大大聲, 同有行動表示話釣魚台係台灣, 咁就算日美安保包埋釣魚台, 將來釣魚台始終會係中國. 所以釣魚台前途係點, 唔係睇土共做乜(橫睇豎睇,土共都好似唔想要釣魚台咁……),而係要睇台灣有乜動作.

  7. 寶豬

    你估中港政府齊手禁止漁民到釣魚台係流架? 佢地有責任及決心去捍衛日本領土! 禁止國民"離境出國".

  8. Joel

    話時話,Martin兄點睇呢篇來自紐西蘭的對中國評論?

    http://www.nzherald.co.nz/opinion/news/article.cfm?c_id=466&objectid=10676266

    China working hard at gentle giant image

    by Tapu Misa

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s