香港承認尖閣列島是日本不可分割的一部分

海 事 處 稱 基 於 安 全 拒 絕 啟 豐 二 號 離 開 香 港 水 域
2010-09-22 HKT 22:33
海 事 處 表 示 , 海 事 處 處 長 是 根 據 法 例 , 拒 絕 啟 豐 二 號 離 開 香 港 水 域 , 指 船 隻 不 得 載 客 , 並 須 要 純 綷 作 捕 魚 及 有 關 用 途 。
海 事 處 說 , 傳 媒 廣 泛 報 道 這 艘 船 是 從 香 港 出 發 往 釣 魚 島 , 所 以 有 理 由 相 信 他 們 並 非 用 作 捕 魚 , 隨 團 的 保 釣 人 士 亦 並 非 船 員 , 而 是 乘 客 。 在 保 障 船 隻 及 船 上 人 員 之 安 全 的 前 提 下 , 海 事 處 處 長 是 依 法 發 出 指 示 , 拒 絕 允 許 船 隻 離 開 香 港 水 域 。

我係日本政府嘅話,一定今晚笑到抽筋。呢次,仲唔係香港僭越中國嘅主權,承認尖閣列島是日本不可分割的一部分?咦,阮廁山、劉X強、劉X佳去晒邊?佢地喺尖閣列島賞月?

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2EW

Advertisements

4 則迴響

Filed under 香港政治

4 responses to “香港承認尖閣列島是日本不可分割的一部分

  1. 持書者

    如果要上 國際法庭 打官司 唔知可唔可以用這個作為理由之一

    畢竟中國政府多次阻止民間保釣..

    (其實大家都知道保釣只係中國民族主義制造出來的一個反日旗幟..真的有心的話早就收回了. 和中國的治水一樣 治好了就不能欺騙蠢人施捨了..)

  2. Gutscharm

    政府班友緊隨中央嘛。

  3. 麥當勞

    我唔接受國際法庭果套準則,但有個事實對自由世界公民好重要:一個禁止國民就領土變更及爭拗自由表達意見嘅政府,其領土主張一律都不屬於真誠的,都是無效的。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s