貨櫃碼頭有坦克

海關跟進調查葵涌貨櫃碼頭截獲坦克車
[22/09 星期三 19:33]

海關在葵涌貨櫃碼頭截獲一架坦克車及零件,正跟進調查。海關指,昨日在兩個來自沙特阿拉伯,經香港轉口至南韓釜山的貨櫃內,發現涉嫌未有許可證進口坦克車及零件,報關紙報稱坦克為展覽物品,參展後運回南韓。

有傳媒接獲觀眾照片,顯示坦克車車身及砲管均用帆布覆蓋。

呢件事,己經去到法國式荒謬爛片情節嘅程度,一樣可以發生。

我想問,點解條友諗到經香港轉口「展覽用坦克」咁過癮嘅呢?

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2EZ

Advertisements

5 則迴響

Filed under 香港政治, 惡搞

5 responses to “貨櫃碼頭有坦克

  1. Bruno

    莫非真係有人想碌豬?

  2. 持書者

    合理懷疑其實係冰山一角. 香港好可能已經被認為可以「合法」咁偷轉運軍火的地火

  3. 我記得係港英時期都有搜到北韓既大炮,同中國制對艦飛彈,不過係過境時唔好彩,定當年政治部既功勞真係不得而知?

    同時想問下這些戰略物品會怎樣處理? 銷毀?拍賣? 叫相關國家屬回,定將部K21送俾中國逆向copy ?

  4. 犀莉婭.花

    南韓軍火的marketing策略確實是可以「先借後賣」的. 意即葵涌果件, 有可能係試用裝, 試完唔岩就退貨(「參展後運回南韓」)~係甩碌定走火就難估啦.

  5. 以前沒收後,至少有部份充作「康樂用途」,即係擺o係康文o既度假村一類地方展出兼俾人爬入去。麥理浩夫人度假村同前義勇軍組織o既訓練營,都各有一部蘇聯製裝甲運兵車擺o係度。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s