保釣號依家出咗海釣魚

喺一年半前,香港政府做咗汪精衛果份,唔俾保釣號出海,當時林忌寫咗篇保釣二號釣魚團嘅文章

林忌:保釣二號釣魚團

喺一年半後,食環署硬膠升級到,隻船有老鼠都居然會知之際,保釣二號再度出擊,而且真係用釣魚名義出擊

香 港 保 釣 船 已 離 開 長 洲 碼 頭   水 警 輪 海 事 處 船 尾 隨
2010-09-22 HKT 14:01
香 港 保 釣 行 動 委 員 會 船 隻 , 已 離 開 長 洲 碼 頭 , 尾 隨 有 海 事 處 和 水 警 船 隻 。 委 員 會 表 示 , 昨 日 收 到 海 事 處 警 告 信 , 表 示 有 理 由 相 信 他 們 的 漁 船 出 海 , 並 非 進 行 捕 漁 及 將 會 載 客 , 觸 犯 規 例 。
保 釣 委 員 會 主 席 陳 妙 德 說 , 漁 船 是 出 海 釣 魚 , 上 船 的 人 都 領 有 船 長 牌 , 不 是 乘 客 。 另 一 名 保 釣 委 員 會 成 員 曾 健 成 說 , 海 事 處 不 應 無 理 阻 撓 他 們 的 漁 船 出 海 。

呢次真係多多花生都唔夠派,香港真係乜膠都有,你諗得出嘅都有。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2ER

Advertisements

11 則迴響

Filed under 香港政治

11 responses to “保釣號依家出咗海釣魚

  1. dbdb

    你話我有老鼠;我話出海釣魚………..

  2. 死士復活

    真膠鬥假膠,你膠我更膠。

  3. 麥當勞

    出海未能離境,被海警截停,暫停在蒲台島附近。民間電台應該會有料爆。

  4. 麥當勞

    緊急:
    警方押送保釣船往西灣河水警基地,一小時後到達,何俊仁律師將到場處理!

  5. martinoei 黃世澤

    特膠政府果然唔柒唔做

  6. 新仔

    無眼睇.

    算喇, 我放棄, 從今以後我個人拒絕承認釣魚台係中國領土, 我認同尖閣列島係日本領土既一部份.

    要插要罵, 請便.

  7. Bruno

    應該要求海事處賠償魚穫損失

  8. Laure

    同意樓上,要求賠償魚獲損失!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s