請邱毅批評別人救災前要作比較

喺台灣呢幾日,最火滾嘅一件事,唔係返香港飛機延誤,亦唔係信義路膠到唔知點形容嘅交通安排(容後有機會講),而係出身高雄嘅邱毅,喺《2100全民開講》(叫全民亂講就差唔多)亂咁放砲。

邱毅作為立委,佢批評對家不當,例如因愛河願景橋未開閘前,比較一下之前馬英九處理台北水災嘅硬膠表現。

喺馬英九做緊台北市長果陣,因納莉颱風襲擊台北,造成台北大水浸,三分二個台北因抽水機故障,1000mm大雨下變成澤國,結果台北市捷運停足三個月(大家諗吓台北無三個月捷運會膠到乜地步),台鐵入唔到市區,台北部分地區抽水抽足一個禮拜都未搞掂。

呢次高雄,高雄成個城市唯一喺颱風下維持正常運作嘅交通工具,就係捷運,左營係重災區,但高鐵喺颱風走後回復正常(我就係坐高鐵去機場嘅,目的地講明係左營),陳菊徵召全市任何可以用嚟抽水嘅抽水機抽水,再加上民進黨執政嘅宜蘭派人派機器幫拖後,高雄大部分地區回復正常,大家己經講緊善後賠償幾多錢。只要大家識歷史,就唔會聽邱毅呢啲憎民進黨憎到連理智都無埋嘅友仔老點。講真,講硬膠,幾時夠台北多,我呢個月有五日時間喺台北,差唔多日日都遇到膠事,馬英九時代都無咁離譜(講開又講,馬英九本身執行力唔強,但佢對有啲嘢係有要求,有執著,至少唔會俾台北主要鬧市因交通線路嘅硬膠設計,搞到險象橫生,佢亦會合理保留街上嘅垃圾桶)。

一場水災震盪選情?睇統派媒體太多會壞腦,中南部民眾心裡有數,台北民眾亦心裡有數。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2EL

後話:如果郝龍斌真係輸咗,花博只係佢嘅最後一根稻草,真正原因係交通,連佢個票倉信義路、大安、文山一帶都夠膽搞到交通膠到核爆嘅地步,你好難怪佢會開始輸。

Advertisements

6 則迴響

Filed under 台灣政治

6 responses to “請邱毅批評別人救災前要作比較

  1. c

    台灣媒體亂到HIHI,有事唔自己去採訪(你估台灣好大?) 查料, 唔係揾人爆料就係貪方便抄人地網上0既料,每一分鐘新聞跟住0既五分鐘都係評論
    但諗返轉頭,呢D係唔係中國人0既通病?

  2. 麥當勞

    引用 http://www.plurk.com/p/7qkpk3

    台灣雨水下水道為何只有五年洪水再現期?因為日本人把台灣當殖民南進基地,國民黨把台灣當反攻基地,政權隨時會走,錢要用在別的重要用途,當年下水道系統才規劃這麼小。也就是說,高雄市淹水的終極原因,是因為台灣一直不是個主權獨立國家!!

  3. c

    “因為日本人把台灣當殖民南進基地"
    請問呢句嘢0既資料來源?

  4. 麥當勞

    @c
    我有在噗中問他。

  5. martinoei 黃世澤

    Billy Pan寫得很好,有一點我和Billy看法一致,我在台灣期間乾脆提了給民進黨方面:在高雄縣市建立策略性排水隧道系統。

    香港用東京的方法,解決港島上環一定浸的問題

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s