曾蔭權入咗民進黨?


曾 蔭 權 : 一 國 兩 制 可 為 妥 善 解 決 台 灣 問 題 作 借 鑒
2010-09-21 HKT 15:17
行 政 長 官 曾 蔭 權 表 示 , 香 港 回 歸 13 年 , 證 明 一 國 兩 制 可 行 , 亦 是 解 決 歷 史 遺 留 問 題 的 良 方 妙 策 , 相 信 可 以 為 妥 善 解 決 台 灣 問 題 作 為 借 鑒 。
曾 蔭 權 出 席 一 項 活 動 時 致 辭 說 , 特 區 政 府 過 去 積 極 配 合 中 央 對 台 政 策 , 日 後 會 進 一 步 提 升 港 台 交 流 。

出 席 同 一 活 動 的 中 共 中 央 統 戰 部 部 長 杜 青 林 說 , 台 獨 勢 力 從 未 停 止 , 海 內 外 的 華 人 都 要 肩 負 起 兩 岸 關 係 和 平 發 展 的 責 任 , 又 指 和 平 發 展 走 向 和 平 統 一 , 是 兩 岸 關 係 發 展 的 必 然 趨 勢 。

條友講嘅嘢,有極濃烈嘅曲線味道,句句都可以反轉嚟解讀,一國兩制正係嚇到台灣人抗拒統一,你依家話係良方妙策,講膠都唔係咁講架。

唯一解釋係,條友入咗民進黨。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2EA

Advertisements

11 則迴響

Filed under 香港政治, 台灣政治

11 responses to “曾蔭權入咗民進黨?

  1. Bankers' Arms

    其實港人睇唔起台灣, 有理由既… 台灣係有左民主, 但係我地唔明佢地連D斜坡排雨水渠務咁基本既市政都可以咁甩碌, 以至係建屋都係咁, 一間臨河既鄉郊酒店都可以隨颱風後暴發既河水沖走, 好似冇打樁一樣!

    如果香港好似佢地咁, 點掂呀? 年年都有颱風, 四處都有山坡, 唔駛運作都似… 香港自1972年六一八雨災後成立土力工程處, 專司斜坡保養, 1994年觀龍樓山泥傾瀉後, 改良護土牆設計, 每經事便有改進

    但係台灣卻年年都係咁, 冇乜改進, 高雄的陳菊以"這是天災"黎回應居民質問, 唔係一個勇於承擔既表現lor! 1972既麥理浩同1994既肥彭, 係唔會係camera既情況下咁答居民質問!

  2. dbdb

    見到"從未停止","海內外的華人的責任","必然趨勢",就覺得要睇精神醫生了,做中国人真是自己玩死自己!
    “一國兩制"隔幾日提一提,唔怕都聽都怕啦!?

  3. 新仔

    中國行民主, 再好似加拿大咁行三級制就有得諗統一.

    一國兩制呢啲咁落後既設計都當係偉大發明嚟 sell, 梗係嚇死人啦.

  4. longhair

    當年老鄧玩法的一國兩制有如去健身店d sales咁,推這個package有幾好,勁sell,最緊要埋到單就得。

  5. martinoei 黃世澤

    To Bankers’ Arms:

    睇香港傳媒了解台灣新聞好大鑊

    陳菊話要檢討排水系統,她在Facebook亦迅速交代情況

    http://www.facebook.com/note.php?note_id=470447808114

    當年馬英九搞到捷運停咗一個禮拜,但高雄捷運無事,左營高鐵亦恢復正常

  6. c

    “其實港人睇唔起台灣, 有理由既… 台灣係有左民主, 但係我地唔明佢地連D斜坡排雨水渠務咁基本既市政都可以咁甩碌, 以至係建屋都係咁, 一間臨河既鄉郊酒店都可以隨颱風後暴發既河水沖走, 好似冇打樁一樣!"

    呢啲係港藉英人功勞, 定係港藉華人功勞多先?

  7. Bankers' Arms

    呢D應該係駐港英裔殖民官僚的功勞, 唔少英殖官僚從獨立既馬來亞,肯尼亞,西非調過黎, 香港已經成為佢地呢批人係career上最後一個據點, 香港冇埋, 佢地番英國本土係冇野撈! 所以形成港府英裔官僚普遍勤奮, 比起英國本土果D仲落力! 佢地天生就已經pre-set左要保衛香港利益, 如果唔係屋宇條例要所有樓宇經屋宇署批則, 攞OP先可以賣樓入伙, 香港咁既華人社會咁差不多先生, 唔會好台灣好多!

  8. martinoei 黃世澤

    To Bankers’ Arms:

    講真,去到英治年代後期,香港有啲嘢己經比英國本土仲先進,人權法、私隱條例、地鐵管理、機場全部都係贏咗英國本土。

    至少地鐵同機場設計兩樣嘢,英國己經或者打算搬番本土照用(港鐵管理London Overground,Boris Johnson提出學赤鱲角咁,喺倫敦附近填海建廿四小時運作機場)

    英裔官員果種賣命,甚至有官員索性留喺香港算數(包括盧維思同柏志高),係英國殖民地歷史上罕見。

  9. Ashley

    香港仲死得矖都係因為有英國人o既嫁妝,宜家台灣仲有進步o既機會,香港?如無意外只有不斷劣化吧?人哋都仲可以大大聲講主權,香港就提一下「次主權」(仲要係明明有)都群狗亂舞。我睇唔到香港可以睇唔起台灣o既理由。

  10. Bankers' Arms

    唔同意, 香港原制固為英裔港官的視野大方向所定調, 但係當中亦有港官既貢獻, 尤其係60-70年代加入AO既港產苦學生

    至於次主權群狗亂舞, 係港共呢D港奸所為, 唔可以講成香港人唔爭氣, 有幾多港人會認同呢D港奸?

    至於台灣, 有進步既機會, 但冇進步既mentality, 台人喜吹水, 做野就弱一D, 兼之內鬥DNA甚強, 民進黨真有本事去中國化倒還好, 可惜都係得個講字

    i’m sorry to say, 香港雖被中共挾持, 但仍高於台灣, 主因係人既mentality較西化, 英治150年也不是枉然!

  11. aLeX

    60-70年代加入AO既港產苦學生——–>

    無女皇頭lead 住咪又係嘥氣!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s