發展局班友識唔識交通架

發展局指政府總部西座改建方案回應了訴求
17/09/2010 1:54PM

政府總部明年底遷往添馬艦新總部大樓後, 現有的政府總部建築群中, 中座和東座會保留作律政司辦公室, 西座的保育價值較低 , 就會改建為休憩用地 , 及發展寫字樓, 政府會進行兩個月的諮詢.

政府建議, 西座東面的六千八百平方米用地 , 發展為公眾休憩地帶 , 十一棵古樹名木會保留 , 並提供空中花園等休憩設施 .

西面用地就會興建三十二層高的甲級寫字樓, 總樓面面積約四萬二千平方米, 會興建行人天橋接駁皇后大道中的商業大廈 , 形成行人道路網.

三十二層樓甲級寫字樓,簡直係製造中環災難。

1. 我唔知雪廠街點擴展為三線,係成條擴展,定只係擴展皇后大道中以南果段,但如果只係做皇后大道中以南,咁樽頸位出咗喺本來就塞爆嘅皇后大道中,咁無用。如果擴埋以北路段,咁雪廠街果幾幢商業大廈係拆唔拆得?

2. 根本羅便臣道班友係用唔到政府總部行人通道疏導交通,但商業大廈引嚟大量車流去下亞厘畢道同雪廠街,到時唔亂到七彩就奇。

所以保留成為中區政府合署,做維多利亞城博物館最好,又唔會影響交通,又方便到大家,而中區政府合署果幾百個車位又重見天日,又做到保育,一舉n得。我唔知邊個地產商,咁猴擒催政府拆咗政府合署西座,大家估吓。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2E5

廣告

4 則迴響

Filed under 香港政治, 財經

4 responses to “發展局班友識唔識交通架

  1. Bankers' Arms

    n年前本人寫過信去政府提出以下建議, 不過石沉大開, 第四代人灰心有理由:

    中央警署 = NYU Courant Institute 搞 HK Campus 專授 math finance/programming 既 master/phD
    荷里活警察宿舍 = NYU HK Campus 既 學生宿舍

    舊布政司署 = Harvard JFK School of Govt/ENA HK Campus + 宿舍 專授 master of public admin

    古跡做學校有好處係呢D名牌高級學店近年豬籠入水, 可以補貼維修古跡費用, 兼之中環雲咸下亞尼畢乃高品昧中產鬼佬區, 開校可以鞏固其"香港拉丁區"地位

    呢D名校近年大肆向外擴張, 馬來西亞新加坡杜拜積極吸引英美名校開設分校, 香港想做亞太教育樞紐, 與其批地建無人識既學校, 不如拿現成既名校好過! 而且, 你唔搶, 人地搶左開左分校, 十年八年都唔會再開, 人地搶左, 就少緊一間, 與其開Disneyland, 開分校cap水好過

    後來, 呢間NYU已經係杜拜開校, CMU係澳州開, INSEAD/Paris-Sorbonne係杜拜開, Chicago,INSEAD係新加坡, Nottingham – Malaysia, 連北京都有一間Ecole Centrale… 曾爵士的政府真係唔知做過D乜?!

    搞高科技製藥/國防/矽谷/新綠色工業, 呢班官冇魄力做亦唔想做唔駛講, 就連招名牌呢挺咁服務業既野都咁乏力, 可想而知, 香港官場已陷於無執政意志的狀態

  2. Bankers' Arms

    Imperial College即將係新加坡開Medical School分校

    向新加坡科學園搞開製藥, 簡直係如虎添翼!
    加埋Raffles Medical Group搞醫療旅遊

    再+賭場+影城+spa+劇院, 新加坡形勢大好呀!

    家下李光耀好少再評香港…

  3. k y ho

    今日公佈的政府賣合署俾地產商做甲級寫字樓的假草圖,
    唔覺意發現炮台里與雪廠街交界,數月前,該處那株百年榕樹突然倒塌死亡;可能真實原因,—真係
    —突然.剛巧.唔好彩.無辜辜,樹倒下了,有關部門又出奇地在該處第一時間即時補種一株與榕樹作用差得遠的’樹頭菜–‘唔會高大又脆唔受風的’喬木’….,工作效率快而準過馬會個電腦!簡直康民署歷史紀錄!而且肯定後無來者!
    大家睇吓彩圖……………..下一幅有箭咀指住個位置,就係—突然.剛巧.唔好彩.無辜辜嘅百年老榕樹,百年風吹雨打都未突然.剛巧.唔好彩.無辜辜死亡;3年零8個月,戰火連天都無…突然.剛巧.唔好彩.無辜辜瓜斗!
    土生土長個位置!!!!!!!!!!!!!!!!!
    在成條炮台里兩邊生長有百幾株大樹,獨係在炮台里與雪廠街交界那株—突然.剛巧.唔好彩.無辜辜嘅百年榕樹,瓜左!!!!!!!!!!!!!!!!!!!死因不明!!!!!!!!!!!!!!!!!
    照所發表假草圖中,原來那株百年大榕樹,是在計劃內,唯一阻住發展,而要等批可唔可以take action嘅植物;,所以——-阻住地球轉係無好收場嘅萬誘引力定理之下<>咗!無哂手尾!……

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s