薩爾科齊呢鋪玩出硬膠嚟

法國近排驅逐吉卜賽人,好似唔關香港人事,事實上,歐盟對法國採取行動,結果有可能會影響喺英國、愛爾蘭以外,歐盟公民嘅自由權利去到邊度。

如果喺歐盟東擴前,法國點驅逐吉卜賽人都無人理佢,因為呢班友唔係歐盟公民,咁法國要行點嘅移民政策,係法國佬嘅決定,但依家法國佬喺錯誤嘅時間驅逐吉卜賽人,因為吉卜賽人好多係揸羅馬尼亞、匈牙利、斯洛伐克、捷克、斯洛文尼亞嘅護照,簡單嚟講,呢班友全部都係歐盟公民。除非有具體理由,如果法國政府唔俾佢地履行自由遷徒權利,除咗種族歧視,無其他解釋,即係違反《歐盟基本權利憲章》,咁嘅結果就係歐洲法院見。所以呢鋪歐盟將法國擺上歐洲法院,真係花生可期。薩爾科齊玩膠玩到過晒火,上咗位係無人可憐佢。

所以呢鋪薩爾科齊係玩出硬膠出嚟,因為今時唔同往日,所以英國移民政策,英國有幾多人疑歐都好,都唔敢喺歐盟公民進入英國權利上挑機(包括成功喺歐洲本土有效履行歐盟公民權利,而持BN(O)人士),因為呢一點係無得傾。如果呢鋪確立咗歐盟公民喺另一個歐盟成員國被驅逐嘅標準,咁樣,會澄清好多歐盟公民基本權利相關嘅問題。

當然,呢鋪英國唔知點出聲,因為一幫法國即刻被人追數,咁最好都係唔出聲。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2DV

Advertisements

12 則迴響

Filed under 英國與歐洲

12 responses to “薩爾科齊呢鋪玩出硬膠嚟

  1. Felix Cheung

    橫睇’點’睇, 英國死人都唔出聲!

  2. Oliver

    同英國有咩關係?? 我睇唔到喎!!!

  3. martinoei 黃世澤

    如果呢鋪法國被判定係Racial Discrimination:

    1. 更加無歐洲國家敢對BN(O)施加限制,因為保證膠硬(吉卜賽人喺歐盟支持下己經硬食咗一單官司)

    2. 一旦ECHR EU Accession搞掂,哈哈哈,我買定花生。

    呢鋪英國實有人想媽爆薩爾科齊

  4. 飛蚊導彈

    薩爾科齊依家唔趕搏一鋪
    過半年後保加利亞同羅馬尼亞
    入埋神根區,趕佢地走都無用啦

    重要倒蝕機票俾佢地去探親
    轉頭自己買過張機票返法國
    剩係俾護照航空公司對名
    關都唔使過,法國連有幾多人返左去都唔知

  5. nightingalelin

    黃兄小心班中國人抽水
    佢地成日話中國無左共產黨就會好似吉卜塞人無人留佢地。
    佢地要玩羅輯混亂,我都無佢地乎。
    佢地自以為是,無心機聽我地長篇大論。

  6. c

    @NIGHTINGALE
    如果你LOGIC 夠實淨, 對付五毛, 一招點破佢地個FALLACY就收手. 等讀者做評判.
    五毛除咗洗版, 做唔到咩嘢.

  7. c

    P.S. 等佢地意淫完,一嘢打沉哂D垃圾POSTS.

  8. CCRay

    大陸遲早都係分裂, 正如高度自治唔係自治, 各省自治區就更加唔係自治區, 咁多年嚟有幾多種族屠殺, 結成幾多仇恨, 大家心知肚明, 嗰仇恨已經冇得解。本來孫中山建立嘅中華民國, 係避開種族問題, 長遠係好似美國咁嘅中華合眾國, 甚至可以係中華區/東亞聯合共和國, 但中共執政之後, 搞咗咁多衰嘢, 已經再冇希望。

  9. Bankers' Arms

    1. Sarkozy 呢舖係為2012選戰, 鞏固右翼地盤, 爭取反移民本土右派的支持, 減低de Villepin出山既壓力 , 同埋防止佢個總理 Fillon 做叛徒

    2. 歐洲冇人care呢班gypsy, 包括Bulgaria/Romania, 佢地D人都好唔鐘意D gypsy, 所以唔少人(特別係法國人)對Sarkozy暗暗稱好. Bulgaria/Romania亦好唔歡迎呢批人

  10. 飛蚊導彈

    正是"Bulgaria/Romania亦好唔歡迎呢批人"
    結果用"歐盟公民自由遷徒"呢個理由踢佢地返法國
    再加上其他歐盟成員國擔心,持本國護照的少數族裔也會同樣被別國"遣返",自然"依法"群起攻之.
    當然,在神根公約之下,那些被遣返的人也可以隨時再回去驅逐他們的國家,因為邊境關卡也不存在了,國界只是地上的一條線.
    所謂的遣返只會徒勞無功,法國為了做騷給右派看,當上了傻瓜.

  11. Bankers' Arms

    做騷呃選票, Sarkozy經常做, 係咪傻瓜而家未知, 經常炒作外交議題spin國民注意力, 暗暗推動內政改革, 又或者只不過短暫谷一谷民望, 係佢一貫做法, 其中一個例子係見西藏達賴惹來中共反彈… 老實講, 以佢既record睇黎, 好多時呢D動作得失參半, 遠唔及上台早年(07年)救人質既新聞咁有利改革, 不過佢為左連任同清洗門戶, 咩都會做!

  12. 不留名

    歐洲不單不歡迎GYPSY, 佢地其實愈來愈唔種意移民, 睇最近荷蘭, 奧地利, 瑞典, 瑞士的選舉反移民的極右翼政黨火速抬頭就知。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s