搞estatement但無csv export功能用

依家香港啲銀行為咗慳郵費同紙費,好熱衷搞所謂estatement,當然,依家某啲銀行estatement係進步咗,至少有pdf,等我唔駛個個月都嘥時間scan bank statement存檔。

只不過,如果銀行真係咁鼓勵客戶審慎理財,特別信用咭客仔,我唔明白香港啲銀行,到依家都無提供Excel或者CSV檔案輸出服務,次次都係我喺HTML版度copy and paste個table入Numbers嚟入數。

乜唔係客戶越能掌握佢每個月支出收入模式,越能夠做到審慎理財。而Excel同csv檔案輸出,亦方便大家報稅,點解香港銀行咁都唔做。

證明一樣嘢,香港銀行IT部好多友仔,仲未知道乜叫ebanking,呢樣嘢美國、英國有咗好耐,香港都未有,香港啲銀行仲敢話自己係國際金融中心服務嘅銀行嗎?

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2DF

Advertisements

10 則迴響

Filed under 香港政治, 財經

10 responses to “搞estatement但無csv export功能用

  1. 英國的信用卡公司幾好,係有csv同MS Money檔下載。

  2. 漂泊的荷蘭人

    銀行點會叫信用咭客仔審慎理財?!?
    本來就是要賺他們利息。

    人人都審慎理財,香港零售業PK啦

  3. Charles Low

    外國直頭有API 駁financial software manage你啲banking account…香港?哈…連cross browser support都未做好…

  4. world traveler plus

    NZ ASB有 MS Money, Quicken(OFX, QIX) 同 Generic (CSV, TSV)

  5. BNO平權

    系統落後的交通銀行可提供CSV DOWNLOAD…

  6. “香港銀行IT部好多友仔,仲未知道乜叫ebanking…"
    但好多IT部的功能已經 Outsource 了!

  7. aLeX

    Standard Chart 都csv download!
    不過lion bank 就, 逼你唔收statement, 要用e statement 而又無csv download!

  8. 世澤兄:
    FYI. 渣打既e-banking有CSV download功能.

  9. prince

    香港銀行同水電煤手機公司係咁推 e-Statement,但有D機構(好似圖書館申請借書證)卻仍然要住址證明,都唔知自己印張 e-Statement 出來(唔係正本)可唔可以算數,你話幾混亂呀!

  10. Felix C

    我依家係e-statement+original hard copy同時使用,因為舊咗的英國法律要人出示住址證明時 e-bank statements, e-bills都唔多接受,最近我上law firm時就遇到依個問題

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s