馬英九敢不敢賭這一手?

台保釣船遭日艦攔截回航 (08:20)
載著2名台灣保釣人士的台灣漁船,清晨距離釣魚島約16浬時,因受到日本艦艇包圍無法突圍,被迫回航。
來自台港澳共11位保釣人士,昨天計劃從台北縣野柳出港到釣魚島,但出發前,因港澳保釣人士申請來台的理由與活動不符,被移民署請下船,最後只有2位擁有船員證的台灣保釣人士黃錫麟和殷必雄,在昨日下午4時,搭乘漁船感恩99號,從台北縣野柳漁港出發前往釣魚島,向日本抗議。

保釣船在距離釣魚島大約40浬的水域,遇到日本海上保安廳兩艘艦艇緊隨在漁船後,艦艇以強力探照燈照向漁船,跟在漁船後面的台灣海巡署船隻,以探照燈回照,漁船繼續前行。

海巡署護航船用強力探射燈回照,己經竭盡全力,因為對方太多船,戰術上突圍是不可行。

只不過,馬英九係咪咁就算,正如民進黨籍宜蘭縣長林聰賢講,馬英九應該硬起來。上鑊執行「阿扁標準」果條友游錫堃正係宜蘭縣長出身,所以宜蘭縣人對呢件事,大致有裡有數。

依家問題係,馬英九敢唔敢出動軍艦護航,同埋有無人有guts喺台灣發動大批船艦出去。馬英九敢做嘅話,中國總統(包含依家中華人民共和國佔領地區)就係佢嘅。都係果句,馬英九超越唔到陳水扁嘅,史上最強保釣分子始終都會係陳水扁,陳水扁喺捍衛國家主權呢個問題上面,絕對係交足功課。2008年6月,聯合號事件,馬英九做到幾雞手鴨腳,大家係有眼見。

共產黨保釣?站喺台灣立場,呢件事中共唔駛插手,亦無必要插手。而小弟唔信共產黨會保釣,由毛澤東到依家,都只係識抽水。共產黨講一次保釣,就會被人恥笑一次,呢個紙老虎政權就係咁白痴。由陳毓祥連國旗都無蓋,就知共產黨只係用民族主義來呃神騙鬼,做民族主義分子果個係傻仔。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2Dl

後話:陳水扁對中國意圖喺東沙抽水都未驚過,喺2008年,馬英九未上任果陣,海巡署搞咗個「碧海專案」,將中國入侵東沙嘅陰謀一鋪清袋,強力掃蕩。

自由時報:中國在東沙建據點 我強力拆除

綠營裡面親日派係唔贊成保釣,但民進黨本土派(包括陳水扁)都會強力保釣,一方面避免中國喺度抽水,始終中國軍艦借保釣之名去到台灣東岸絕對係戰略大患,另一方面,亦要保護中南部漁民利益。親日派立場我明白,但太多香港嘅硬膠以為綠營一定親日,事實上,對唔少綠營中人,佢地係考慮台灣嘅戰略形勢。

5 則迴響

Filed under 台灣政治, 中國政治

5 responses to “馬英九敢不敢賭這一手?

  1. 無國界醫生

    是咁的 請齊來支持無國界醫生

    相信連小學雞 都知,每年都有無數人於世界各地o既武裝衝突中受傷甚至死亡,而當中平民係佔左大多數。而我地高登一向支持o既無國界醫生,就一直努力不懈咁為呢班無辜者提供援助。依家無國界醫生就舉辦緊一個名為「衝突.求生」o既貨櫃展覽,等大家可以一齊感受一下佢地o既經歷同故事。

  2. dbdb

    出隻漁船出去不如唔好出,人地遲D在島上搞BBQ啦………..

    “宣示" VS “扯旗" 熟優? 前者齋吹;後者action…..同溝女一樣!

    建議訂一日為"陳毓祥日"

  3. S

    Was it during Chen’s presidency that the Republic of China recognised Japan’s sovereignty of the Ryukyus?

  4. 麥當勞

    ROC never put Ryukyus into his map even before 1947. USA had tried to deny Ryukyus from Japan’s sovereignty but it is strongly opposed and it results in returning of Ryukyus at 1960s and 1970s.

  5. S

    The ROC have never claimed sovereignty over the Ryukyus. Just that they didn’t recognised Japanese sovereignty over the islands until relatively recently.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s