馬英九才勉強做到「阿扁標準」

小弟今日至講過,史上最強嘅保釣分子叫陳水扁,所以,台灣官方要保釣,至少要做到阿扁嘅標準,至可以算數。

依家台灣唔俾香港過去嘅長毛、阿牛(CCTVB唔講長毛個名,叫袁志偉條仆街跳海吧)出海,但派海巡署艦艇保護台灣嘅保釣人士,呢個係合理做法,因為香港過去嘅,如果揸枝五星旗上去釣魚台,上去台灣領土宣示中國主權?咪硬膠喇,下鋪搵位喺台灣有戶籍嘅香港人過去代表香港喇,無戶籍果啲係無計。

依家睇台灣海巡署,會唔會做番齣好戲。阿扁係算台灣領土嘅,佢一個都唔放過,所以阿扁多次親赴原屬廣東,依家劃咗入高雄直轄市嘅東沙視察,喺釣魚台丈量土地,編劃郵區全部都係游錫堃做行政院長果陣搞嘅。如果阿扁做得到,馬英九做唔到,咁叫馬生下屆選舉佢自己摺埋好過嘞。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2Df

5 則迴響

Filed under 台灣政治

5 responses to “馬英九才勉強做到「阿扁標準」

  1. sammike

    移民署都祭出香港澳門關係條例了,除非板主建議的人用中華民國護照進入台灣,不然依然受該條例管轄。說實在,中華民國政府當然不讓港澳人士坐船去釣魚台,他沒有責任要派海巡署保護他們,有事上來個處境就好麻煩。

  2. 香港澳門關係條例係1997年先有的(中華民國八十六年四月二日總統令)。之前的保釣行動係96年,當時並沒法源……所以以前中華民國政府可以港澳人士坐船去釣魚台……

  3. 我覺得個副署長講得好多餘喎,話長毛申請入境開會唔上得船……唔畀人「去釣魚台開會」呀﹖

  4. martinoei 黃世澤

    To sammike:

    你講的做法最理想

  5. 麥當勞

    台灣唔俾香港過去嘅長毛、阿牛出海,根本乜道理都講唔通。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s