由文匯報膠文看土共嘅不服氣

點解自沈旭暉教授講「次主權」呢個讀過吓政治學,都認為好正常嘅名詞,土共都暴跳如雷?好多時大家都未必知道當中原因,不過今天《文匯報》一篇膠文,就顯出反對特膠政府大本營唔喺我地度,而係喺特區政府度:

文匯報:反對派突襲薄扶林反映了新動向

呢篇膠文,係好多解毒點好睇

為什麼匯賢劉應東所得的票數比陳岳鵬三年前下降了百分之二十五?為什麼在中國選民佔大多數的區議會選區,中國籍候選人敗於一個外國人?為什麼區議會破了紀錄,出現了第一個外國籍議員?補選投票率一般很低,為什麼薄扶林補選也破了紀錄,高於正式的區議會選舉?

呢個可以睇到土共果種根深蒂固嘅種族同國籍歧視,呢篇文送到平等機會委員會投訴都得,好彩佢無踩中種族中傷果條線,否則我實準備定花生。

這不能不說反對派玩弄了一個選舉工程把戲。民主黨提出的超級功能組別一人一票的方案,是一個精心安排的選舉工程計劃。這個計劃的要點是改變區會選舉較為重視地區民生和地區環境設施的政治生態,改變反對派長期沒有在地區做民眾服務工作、選舉處於劣勢的力量對比。超級區會功能組的立會選舉,使得選民更加重視政治議題。

民主黨方案,依家就係中央嘅方案,特膠政府嘅方案,由呢段酸味濃郁嘅寫法,可以見到土共根本對政改係完全不服氣,佢地唔服借政改奪權嘅大計,竟然被胡錦濤加民主黨同司徒華嘅奇異聯盟破壞晒。大家可以預料,政改本地立法果陣,一定膠戲連場。

選舉的啟示是甚麼?不要過分輕視「五區公民投票」所潛伏之後著。這是一個反對派開拓新票源,反對派擴大政治光譜的一個選舉工程和策略轉變,也是適應政改方案超級功能組別選舉的團隊分工、安排年輕候選人在區議會上位和在基層亮相的一次訓練,更是推動政治改革向著超級功能組別選舉、一人一票的目標過渡的一個戰略性安排,民主黨將來要變為建制派,要參加香港特別行政區的政權,要分享權力。但是民主黨的反對派性質和聯盟對象並沒有改變。

呢句乜嘢狐狸尾巴都露晒出嚟,講嚟講去,由土共狂打沈旭暉,到依家咁樣公然抽民主黨水,呢班土共hihi諗嘢就係特區嘅政治權力,係佢地嘅私產,任何人都唔可以掂,唔好話分享,掂少少都唔得,佢地要藉「中央代理人」呢個招牌,嚟搞實為土共專權嘅邪惡統治。所以民主黨要做「建制派」,隨時食土共飛彈多過以前n倍。

只不過,土共個個當選民係傻嘅,今次薄扶林之戰,唔係乜嘢集中優勢兵力嘅成功,呢啲兵法泛民唔識實行,一方面,劉應東同葉劉淑儀嘅行為,己經踩中好多人果條「納粹警戒線」,唔認同司馬文都要出手,另一方面,一如今天Rachel喺AM730講,陳岳鵬做到半路就走咗去做特首嘅Office Boy,薄扶林選民認為劉應東一樣係咁做有乜出奇?薄扶林選民下鋪選你匯燃致富就奇。將區議會政治化?陳岳鵬一定有份喇,將區議會議席作出上位踏腳石,仲唔係佢?

延伸閱讀:
繆美詩:出賣選民
林忌:是誰念念不忘「阿爺授權」?

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2Cj

廣告

5 則迴響

Filed under 香港政治

5 responses to “由文匯報膠文看土共嘅不服氣

  1. dbdb

    1. 我覺得讀沈的「次主權」文當學嘢,最低限度!
    2. 劉應東輸,好簡單,因為唔夠班….
    3. “改變反對派長期沒有在地區做民眾服務工作、選舉處於劣勢的力量對比" , 首先這句話好有問題,而且香港有句話叫"升呢",市民唔單單要有人專業地幫我地通屎渠,建難干如此簡單……………….

  2. PC

    「為什麼區議會破了紀錄,出現了第一個外國籍議員?」

    點解唔得?咁副局長呢?

  3. urbane peasant

    選民唔係傻得晒,我相信其中一個原因就是教育水平, 少年將來對社會的身體力行就在通識老師手上,很多年前中學有一科叫Civics但不久就無疾而終, 希望通識科不會步Civics 的後塵,或改為「社會和諧」科o

  4. i

    “改變反對派長期沒有在地區做民眾服務工作、選舉處於劣勢的力量對比”
    that’s ballocks. Zimmermann won the election on the issues. Ellie Lau had no platform at all, and then threatened to sue his own electorates.

  5. echykr

    *Points and laughs at Wenweipao’s bitterness* HAHAHA

    These numbskulls still think they have the ear of Beijing, but they’re merely jacking off to their own delusions.

    HAHAHA

    Oh, and for their crap about “politicizing the district elections", in case they still haven’t realized, ALL politics is local.

    http://en.wikipedia.org/wiki/All_politics_is_local

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s