腰板挺不直的終審法院法官

馬 道 立 : 只 處 理 法 律 而 非 經 濟 及 政 治 問 題
2010-09-08 HKT 16:26
新 任 終 審 法 院 首 席 法 官 馬 道 立 表 示 , 會 盡 力 維 護 本 港 的 法 治 及 司 法 獨 立 。
馬 道 立 上 任 後 舉 行 首 個 記 者 會 , 他 說 , 法 庭 過 去 處 理 不 少 具 爭 議 性 的 個 案 , 但 只 會 針 對 法 律 問 題 , 不 會 處 理 經 濟 或 政 治 問 題 。

被 問 到 會 否 擔 心 任 內 可 能 遇 到 中 央 需 要 釋 法 , 馬 道 立 說 , 基 本 法 規 定 人 大 有 釋 法 權 , 政 府 會 在 非 常 特 殊 情 況 才 運 用 此 權 力 。 他 強 調 , 基 本 法 規 定 在 一 國 兩 制 下 , 保 障 本 港 司 法 獨 立 。

至 於 23 條 立 法 問 題 , 馬 道 立 相 信 屬 於 行 政 當 局 處 理 的 事 務 。

同李國能比,馬道立呢個終審法院法官,真係出閘脫腳。

李國能好少公開講嘢,但李國能講每一句嘢都好小心,確保司法機構嘅尊嚴不會受損,依家馬道立一開口就話中央有權釋法,咁就係自我矮化,咁搵邊個信你會捍衛法治?

我對香港嘅司法前景,真係好有疑問,馬道立呢幾年經手啲case,真係有啲危⋯⋯

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2Cd

廣告

3 則迴響

Filed under 香港政治

3 responses to “腰板挺不直的終審法院法官

  1. I

    Classic speak-not-yet-none-will-call-ye-dumb idiot

  2. alvin

    對阿爺釋法嘅態度﹐肯定係遴選首席法官時其中一個最重要嘅litmus test﹐馬道立唔認同釋法﹐根本就唔會跑出。

  3. 但你又唔好忘記,當年居港權案後李國能都被迫發聲明話承認釋法權,而且單案既判決影響力實際上畀人大常委廢左。

    當年李國能都唔敢話人大釋法不對,你想馬道立點﹖

    如果馬道立唔表明承認,之後會發生咩事﹖

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s