希師奶君臨天下未係時候

雖然小弟身在台北,但都知道薄扶林補選嘅結果,司馬文某程度締造奇跡,一個唔多識粵語嘅外籍居民,擊敗扮獨立,但根本係匯燃致富支持嘅劉應東。

雖然香港人係膠,司馬文嘅政見小弟亦未必完全贊成,但劉應東膠到玩插水果陣,你估薄扶林選民傻㗎,香港人未膠到唔知希師奶係乜水。

如果希師奶諗住做特首或政務司司長,佢君臨天下未係時候,雖然我知呢條友唔會放棄。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2BN

Advertisements

13 則迴響

Filed under 香港政治

13 responses to “希師奶君臨天下未係時候

  1. dbdb

    香港人的公社:公民黨!社民連!

  2. Laure

    俾葉劉君臨天下,我地仲有命剩嗎?

  3. echykr

    HAHAHA, serves that bitch and her minions right.

    These Malaysian-UMNO-style electoral dirty tricks might work on DAB sympathetic voters in other districts, but not in a district whose electorate is largely educated middle-class!

    http://plastichk.blogspot.com/2010/09/blog-post_05.html

  4. i

    what do you mean by “外籍居民"? isn’t he a citizen of HK?

  5. 沒署名

    顧名思義, “外籍居民”意指籍貫在中國大陸以外的香港居民.

  6. c

    “籍貫在中國大陸以外"
    that includes all born in hk.

  7. c

    ‘沒署名:
    九月 6, 2010 at 3:33 pm

    顧名思義, “外籍居民”意指籍貫在中國大陸以外的香港居民.’

    that is a very interesting and highly twisted definition
    given by a strong country man.
    🙂

  8. 沒署名

    c: “籍貫在中國大陸以外”
    that includes all born in hk?

    在香港出生的中國人, 籍貫大多數在中國大陸, 除了少數的原居民罷.

  9. c

    hahaha “籍貫" 呢樣嘢係中華民族圏子特有0既:-)
    籍貫河南即係話佢祖先河南. 咁等於佢係中國藉?
    咁D美藉華人都算咩?

  10. c

    呢條無名氏
    一般人講"X藉", 都係指國藉
    請你咪再偷換概念, 用唐人文化圈0既"藉貫"代之.

  11. 沒署名

    c:

    並非本人偷換概念, 而是生活在香港的中國人, 一般都以"外籍居民"來稱呼這些擁有香港居留權的非華裔人士, 他們的籍貫當然不是在中國大陸. 一般人講的外籍, 不一定指國籍, 譬如說, 香港人在九七前大都選擇英籍, 但不會自稱是外籍人士.

  12. c

    @ABOVE :"… 一般人講的外籍, 不一定指國籍, 譬如說, 香港人在九七前大都選擇英籍, 但不會自稱是外籍人士."

    你D 文義扭曲成咁, 又係又唔係.
    “外藉人士"又唔合LOGIC,又唔順口
    你要俗,有鬼佬,白人,洋鬼子
    你要PC,有歐洲人,荷蘭人,西方人
    “外藉人士"真係[banghead]怪物.

  13. 沒署名

    c:

    本人用 Google 搜尋, 得出"約有 1,350,000 項結果", 可見"外籍人士"是頗常見的名詞, 並非甚麼怪物, 當然, 用者對其涵義不一定完全一致.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s