陳岳鵬當CSR係流架

呢張由Carson Poon拍得嘅圖片,令人O嘴

咁都得呀,陳岳鵬當CSR 520-525條係死架,佢個特首辦Office Boy嘅位,應該屬於AO類別,亦即CSR嚴禁參與政治活動五大類別,依家佢第一個犯禁,咁仲駛要CSR?

特首係咪應該要處理吓咁呢?

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2BA

廣告

5 則迴響

Filed under 香港政治

5 responses to “陳岳鵬當CSR係流架

  1. 蘇菲

    http://www.csb.gov.hk/tc_chi/admin/conduct/141.html

    —->除非陳生自認係低級公務員啦. 咁佢以後就唔好入咗政府撈到份油水就係度扮才俊啦.

    “參 與 政 治 及 助 選 活 動

    公 務 員 和 市 民 一 樣 , 享 有 公 民 及 政 治 權 利 , 但 另 一 方 面 , 社 會 需 要 公 務 員 隊 伍 保 持 政 治 中 立 。 在 現 行 政 策 下 , 當 局 力 求 在 兩 者 之 間 取 得 合 理 的 平 衡 。

    為 符 合 這 個 原 則 , 政 府 雖 然 不 反 對 個 別 公 務 員 參 加 與 本 身 職 務 並 無 利 益 衝 突 的 政 治 及 助 選 活 動 , 但 對 於 某 些 高 級 人 員 或 因 為 本 身 工 作 性 質 而 特 別 容 易 被 視 為 有 偏 私 之 嫌 的 人 員 , 則 會 被 禁 止 參 與 任 何 政 治 及 助 選 活 動 。 這 些 人 員 包 括 所 有 首 長 級 人 員 、 政 務 主 任 、 新 聞 主 任 , 以 及 警 務 處 的 紀 律 部 隊 人 員 。"

  2. 蘇菲

    http://www.csb.gov.hk/tc_chi/admin/conduct/1751.html

    公務員守則

    1 . 5 《公務員守則》應與所有政治委任官員均須遵從的《政治委任制度官員守則》一併閱讀。就本文而言,政治委任官員包括 -
    ( a ) 政治委任制度下的主要官員(即司長和局長) (下稱“主要官員”);
    ( b ) 行政長官辦公室主任;
    ( c ) 副局長;以及
    ( d ) 政治助理。

    3 . 7 政治中立: 不論本身的政治信念為何, 公務員必須對在任的行政長官及政府完全忠誠, 並須竭盡所能地履行職務。在履行公職時(包括提供意見、作出決定或採取行動),他們不得受本身的
    黨派政治聯繫或黨派政治信念所支配或影響。公務員不得以公職身分參與黨派的政治活動2, 亦不得把公共資源運用於黨派的政治目的上,例如進行助選活動或為政黨籌款。

    3 . 8 公務員以私人身分加入政黨或參與政黨活動時, 必須遵守當時適用於公務員隊伍的相關規例、規則和指引。他們須避免參與可能引致與公職身分或職務和職責有實際、觀感上或潛在利益衝突, 或可能引致出現偏私情況的政黨活動。他們亦須確保以私人身分參與政黨活動, 不會令政府尷尬, 或損害或可能令人有理由認為有損其在公職上處事不偏不倚和政治中立的形象。他們必須遵守一切就參與政黨及/或助選活動所訂下的規限。

  3. Bankers' Arms

    陳雲係信報既地盤被封殺喎, 唔好理陳岳x呢條茂利!

  4. dbdb

    自從曾首長起錨後,個個破格囉,D粉皮亂狗禁泥……..

    LYL都話唔係政治廣告,有咩唔可出現呢?!

  5. i

    “岳鵬"?
    亂用岳飛個名,重要喺大宋最後一戰之地,係極大侮辱

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s