真係隨時膠過寺田屋事件

近日睇NHK大河劇《龍馬傳》,就嚟講到寺田屋事件,大家都想睇福山雅治點演寺田屋事件好膠嘅一幕(九月五日日本NHK播出),坂本龍馬沖緊涼果陣,啱啱好江戶幕府派嚟嘅新選組班友殺到上嚟,衫都唔著急急著草。如果佢走慢啲,都唔駛講乜叉船中八策,一早死響新選組班殺人唔眨眼友仔嘅刀下。坂本龍馬,仲要升級武器嘅速度,同大家換iPhone差唔多,人地用太刀,佢用小太刀,人地用小太刀傍身,佢就用西洋手槍,但仍然阻止唔到佢喺大政奉還成功不久,就慘死喺政治謀殺中。

由黑船事件,到大日本帝國憲法頒佈,由於代表一個時代嘅終結,政治權力嘅大洗牌,固然當時名臣英雄輩出,但當時一啲聞所未聞嘅膠人膠事亦層出不窮,你根本估佢唔到,例如江戶幕府選咗十幾位內鬥外鬥一樣咁在行嘅新選組,搞出一堆膠事出嚟。而當時政治暗殺無日無之,好似坂本龍馬死響邊條友手上,個個都有爭議(呢個係《龍馬傳》好睇之處,當中成堆借刀行為,嘆為觀止)。維新三傑之一大保久利通,一樣死喺政治謀殺。如果當時唔係勝海舟(一位老吹專家,但呢條友又好掂)講數成功,江戶幕府無血開城成為先例,亦為日後追封西鄉隆盛為功臣、任用榎本武揚做外交,以至成堆江戶幕府舊臣喺橫濱同靜岡搵到大銀等鋪路(點安排舊勢力有安樂茶飯絕對係一大問題,勝海舟幫江戶幕府解決呢個戰略問題,夠佢做偉人),真係更膠都有,唔只近江寺事件呢啲咁簡單。(所以我成日懷疑,《銀英傳》地球教刺殺楊威利嘅一幕,係日本明治年代歷史嘅影射)

睇番香港同中國,由民主黨同胡溫竟然講到數令政改方案通過開始,政治形勢大變,依家我地睇住一場大洗牌發生,你諗唔到膠人膠事,無厘頭嘅派系互片,乜都可以發生,借刀行為乜都可以發生果陣,刀光劍影唔駛講,果啲對付人嘅手法將會令大家O晒嘴,抽水行為更加唔駛講。

我地進入一個敵我難分嘅巨變年代,我依家明點解李登輝,成日都會喺佢睇嘅日文書中尋求智慧。中國人喺方面,一直只係識得殺殺殺殺殺,從來未處理得好過。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2Bs

Advertisements

發表留言

Filed under 香港政治

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s