清理果啲發災難財嘅抽水黨

李瀅銓:還死傷者公道,不向弱者抽刃

呢篇文嘅作者,正係馬尼拉大悲劇嘅生還者,佢講比其他人講更加有力量。

事實上,呢幾日港菲兩邊都有唔少挑動種族矛盾嘅抽水黨喺度亂嚟,

菲律賓方面:
1. 前總統埃斯達拉達(呢件係仆街嚟)個仔,聲稱自己被香港入境處人員不禮貌對待,當然呢條仆街係乘機抽水上位
2. 唔知乜人周圍發短信,話香港人會對付菲律賓人
3. 有人話,香港人怒火太勁就排華(咁勁呀,排埋馬尼拉市長同總統呀笨)

香港方面:
1. Facebook上有啲納粹支持者,係咁散播仇視菲律賓人言論
2. 有香港人乘機炒菲傭

兩邊都有好多呢啲唯恐天下不亂嘅粉皮,不過我相信呢啲粉皮搞唔起事,而我對呢類粉皮嘅態度好簡單,咁鍾意抽水話,我話你知係菲律賓定香港人,喺香港發表種族中傷言論就全部平機會見。如果菲律賓使館人員想搏懵亂發短信,香港政府搜集足夠證據,就提報中國政府,要求將有關領事人員當作不受歡迎人物處理。如果發短信條粉人係揸簽證嚟旅遊嘅旅客,下次香港唔駛歡迎呢啲友仔入境,原機遣返。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2AS

Advertisements

5 則迴響

Filed under 香港政治

5 responses to “清理果啲發災難財嘅抽水黨

  1. gaubinfor

    “如果菲律賓使館人員想搏懵亂發短信"。

    我的菲傭指,若非收到其他菲傭轉發那相信源自菲律賓使館人員的恐嚇短信 (昨日生果報轉載的那個),她們最多感覺到港人因這慘劇對她們的仇視,只限有個別僱主借機無理解僱菲傭的傳聞,不會再受被那條短信困惑。幸好,她們在港工會就這短信針對性給她們做了不少安撫和輔導,而且經過今日港人和菲國人的和平遊行,及她們工會與其他在港菲裔人士的連串追悼會後,她相信港人與菲國人因這慘劇引起的介蒂,會隨著本地媒體的焦點漸漸移離這慘劇,慢慢消失。

  2. world traveler plus

    2008年文章. 李小姐論點唔係新發現.但時間剛剛好.

    http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1858730-1,00.html

  3. gaubinfor

    有人亂抽水預左。反而擔心,因陸續有媒體做到或取得人質第一身記錄或專訪,未有這些獨家專訪的同業因其老細壓力,被逼不斷滋擾倖存者或其家人。

  4. Tony

    我信任香港人因為香港算係公民社會,
    只怕鄰近地區人民因自認為「血濃於水」而作出過激行為

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s