健吾:你發少一日膠論駛死嘅咩?

健吾:傳媒有所為有所不為

如果話電視上有關菲律賓件事嘅評論,最無恥果個叫阮次山嘅粉人,喺報紙評論度,最無恥一定有健吾份。

乜唔直播,隱暪事情真相就叫傳媒操守,咁北韓宣傳部長個位啱佢,正好佢又識日文,做埋對日本心戰工作都仲得。1997年陳進興事件,同樣都有直播,點解果次南非武官可以平安獲釋,陳進興棄械投降?件事會唔會惡化,責任喺政府度,唔喺傳媒度,菲律賓政府怪傳媒,因為電視直播俾全世界睇到佢地係硬膠,如果菲律賓要阻止門多薩透過電視掌握實況,大可以即時干擾電視訊號,佢無咁做佢地膠。

呢種同菲律賓政府文過飾非嘅亂嚟論調,係對死者嘅二次謀殺,健吾都唔係第一次發膠音,點解《明報》仲要俾呢條友霸住個地盤?香港大把人寫得好過佢,唔駛呢啲無良心嘅友仔浪費紙張。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2AP

7 則迴響

Filed under 香港政治, 傳媒, 南洋政治

7 responses to “健吾:你發少一日膠論駛死嘅咩?

  1. Bankers' Arms

    呢條日本曹宏威大把偉論呀, 抽一兩篇笑下都好!

  2. 麥當勞

    健吾所講的不是三世的膠音(槍手從媒體看見弟弟被捕),而是講死亡直播加上強迫凝視,對觀眾造成的心理傷害與及認知偏差。他沒有具體說明這些害處的性質,但媒體真的是沒有責任的嗎?

  3. Dick Ma

    我覺得身在英國,未能感受或分析香港人那種情緒。這幾天不少facebook 肖像和新聞網站都用黑白色為主題…亦持續好幾天…

    因為直接看見而觸動了那些情緒…難道看不見就等於無動於衷?恕我直言,感到哀愁是應該的,但實在是太誇張了。

    我工作的地方,老細是香港人,從英國飛到香港為自己的生意忙過不停。他在我工作的餐廳和友人傾講著這件事。我沒有參與討論。

    他說,他扭開了電視機,只想看tvb的節目。但是播的就是那宗慘劇。一直在直播。但他的語氣也是淡淡然,也沒有強烈的感覺。他最關心的只是他的妻子,想盡辦法在香港生bb。我看得出他們只是想"吃盡兩家茶禮"一邊要個未來bb拿香港身分證,一邊又想為它拿BC…又或者關心,在那兒"投資"買紅酒來囤積出售獲利。從他們看自己,我又可以怎樣理解?

    哀掉是應該,正如每年的六四一樣。但是我覺得太過火了,影響了正常的生活。另外又有很多政客政黨利用這件事來搞哀掉集會遊行,大家又會否感到被他們利用來拿政治本錢呢?

  4. world traveler plus

    但佢論點好奇怪,電視播又心靈受傷, facebook, blog, twitter 又唔合佢心意,咁係唔係大家當無事發生過?

    中國一個星期有N宗強徵土地案,一日有N個上訪者被拘捕,中央台唔播,地方台唔播,論壇有關討論被和諧. 咁係唔係強國人民心靈上好過好多?

  5. c

    「這條左狗健吾」掉轉來讀係乜?
    大家心照。

  6. 蘇菲

    中大學生: 不妨拎林忌呢篇文, 去請教健吾, 點解佢可以今日的我打倒昨天的我.

    http://plastichk.blogspot.com/2010/08/blog-post_30.html

    健吾呢條友..寫d 文毫無logic, 中大學生..不宜上佢堂浪費時間, 以下呢科大學通識, 絕不推薦. 要了解日本, 聽吳偉明教授好過啦.

    *UGEC1232A Japanese Culture and SocietyMR IP Kin Ho 35 3 LEC/01 C&E H 2:30pm-5:15 pm ELB 308 10-22

  7. Bankers' Arms

    嘩下! 大家咁搞法健吾遲d冇得續約喎! 你知共匪們打完齋唔要和尚! 不過健吾呢幾年真係搵唔少!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s