由謝長廷親身經歷佐證菲律賓未有盡力

喺1997年台北南非武官官邸挾持案中,負責同陳進興講數果個正係連避彈衣都無著,明知對方係窮凶極惡罪犯,兼真係有槍在手嘅謝長廷。當年台灣仲有膠人,鬧謝長廷作秀。正如謝長廷講,作秀唔搵呢啲嘢嚟玩,搵自己條命嚟靠飛咩?

經歷過菲律賓呢件事,比照謝長廷嘅經歷,明顯係菲律賓有問題。如果當時菲律賓,有位國會議員拍心口表示幫門多薩求個公道,或者安排贖金,一路緩和門多薩情緒,件事可以好似陳進興事件咁,人質安全被救出。你諗吓,陳進興知道佢投降後,佢被差佬拉一定打靶(結果真係喺1999年打咗靶),佢嘅訴求只不過唔想禍及妻子。如果當年謝長廷唔挺身做談判代表,呢件事將會係點嘅大頭佛?

謝長廷己經講晒作為一個談判代表,應該要做啲嘅嘢,菲律賓根本無盡力,顯而易見。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2AE

後話:當年藍營班友,仲好意思鬧謝長廷作秀,依家大家明點解會出阮次山呢啲人渣出嚟,小弟好多時同藍營嘅友仔火星撞地球,因為唔少同阮次山、郭冠英一樣,個腦仲停留喺納粹年代。

3 則迴響

Filed under 香港政治, 南洋政治, 中國政治

3 responses to “由謝長廷親身經歷佐證菲律賓未有盡力

  1. Henry Chan

    離題講一講,當時菲律賓軍方曾建議由佢地執行拯救人質既任務,事實上,我番一番一本介紹世界各國特種部隊既書籍,原來菲律賓既海軍既特種部隊–特種作戰隊(SWAG)(訓練及架構模式跟足美國Navy Seals)係能夠進行解救人質既任務,更係近年來打擊南部同阿爾蓋達有聯繫既阿布薩耶夫既主力之一……….可惜的是,菲律賓警方唔接受軍方既建議………
    我諗菲律賓警方唔係心有屎,就係山頭主義,以為自己搞得掂…………..

  2. martinoei 黃世澤

    呢鋪菲律賓警方真係闖下大禍,唔理乜原因都好,依家玩成咁,拉登班仆街喺呂宋島搞屎,搞到你菲律賓軍方特種部隊要分散主力己經死得人多。

  3. 麥當勞

    好老實講,我唔會找這些東西作秀。作這些秀,套用阮次山的名句,保險費會高一點嗎?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s