中國進入關鍵時刻

喺大家關注緊菲律賓件事果陣,有兩件事大家可能漏咗眼,一件係一九八九民運工人領袖韓東方入咗香港民主黨,一件係司徒華公開加挺曾俊華做行政長官,如果曾俊華做行政長官,隨時民主黨真係變咗執政黨都唔奇。點解會有咁奇嘅事發生?

司徒華嘅資歷,大家都知,出現以上奇景,因為中國政治改革準備攻堅,一場中國政改嘅大風暴可能好快大爆發。

胡舒立:温家宝深圳讲话为何受关注

知易行难。中国改革已经到了必须推进政治体制改革的关键时刻。近年来,经济体制改革虽不断有技术性进展,然而,在财税、要素价格改革等政府曾作出庄严承诺的领域,迄无重大突破。原因复杂,而主要障碍便是政治体制改革止步不前。由于政改滞缓,文化、社会体制改革亦难有大突破。深化改革障碍重重,令公众对改革本身的评价和预期产生分歧。在改革开放已逾卅载、中国经济总量跃居全球第二之时,领导人仍不得不重申“只有坚持推进改革开放,国家才有光明前途”,这正是改革“边际效益”下降的反映。政治体制改革已经拖不起、等不得了。

胡舒立分析咗溫家寶深圳講話想點,十一月胡錦濤南下深圳,好可能有大動作,果刻正係香港政改本地立法各黨大講數時刻,己經好明顯,胡錦濤一條喺黨內己經搞唔掂班反對政改嘅膠人,所以用咗香港民主黨呢個平台,同海外民運以及中國維權人士同開明派重建聯繫(記住,如果司徒華真係做咗做王者,咁喺香港實現咗八九民運反對者與共產黨透過談判分享權力安排,何俊仁本身就係中國維權人士一員,亦係中國民族主義分子高度尊重嘅人),而江系土共回應就係要為《基本法》23條立法搞破壞同倒屎。

喺菲律賓呢件事慢慢冷卻落嚟後,一場中國政治大風暴可能就喺香港上演,大家留意住。政改成功當然對邊個都好,政改唔成搞得唔好就大家提早著草。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2AH

6 則迴響

Filed under 香港政治, 中國政治

6 responses to “中國進入關鍵時刻

  1. TranceLove

    OT。我睇到你寫呢句

    “一九八九民運工人領袖韓東方入咗香港民主黨”

    第一個反應竟然係爆粗…

  2. g

    總覺得糊x塗無咁開明…不過正如博主所講,十月自有分曉。

  3. Billy Li

    我很懷疑地方官員對此有多少心力依照中央所指示的去做,利之所在,誰願意改?

  4. Edgar

    係咪美好願望咗啲呢?

  5. martinoei 黃世澤

    而係胡溫呢鋪孤注一擲,唔係良好願望,而係呢鋪有人做緊陶國能,一如當年蔣經國。

  6. Jacky Lim

    共產黨中央的兩派權鬥, 根本就是公開的秘密
    以江澤民為首的上海幫, 以自身利益蓋過於國家整體利益, 也是很清楚的說法。上海幫對於香港這根 “眼中釘" 確實有 “除之而後快" 的心態,
    上海與香港的差距就在於管治制度, 但要提升上海的制度, 以 “黨的利益" 而言是無可能的, 唯有就對香港作出破壞。
    香港人不要繼續做鴕鳥吧。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s