香港政府唔識曲線嘅奧義

港府趁慘劇 宣佈外傭凍薪
2010年08月26日

【本報訊】香港旅行團被脅持事件令本港瀰漫不滿菲律賓的情緒,政府昨日宣佈,包括菲傭在內的 28萬外籍家庭傭工凍薪,最低工資維持每月 3,580元,但每月膳食津貼則加 10元。立法會議員批評,凍結外傭薪金的決定是黑箱作業,令人猜測政府是否利用近日的慘劇,帶頭欺壓菲傭。
今次是政府連續第二年凍結外傭薪金,政府昨宣佈,今日起簽訂的所有新外傭合約,規定最低工資將維持在每月 3,580元的水平。若僱主選擇為外傭提供膳食津貼代替免費膳食,津貼將由現時每月不少於 740元增加至 750元。昨日或之前按不少於 740元膳食津貼簽署的合約,可於 9月 22日或之前送抵入境事務處處理。

呢件事做得好核突,令人覺得政府偷雞摸狗搞經濟報復,但又唔一定有效果。而且呢次唔只菲律賓中招,印尼都無厘頭中招,菲律賓班友硬膠,關印尼人乜事?你香港政府班友傻的嗎?

如果我係香港政府,我會玩曲線,大幅提升菲律賓公民嘅外傭最低薪金,加到六千蚊甚至七千蚊,跟住大家知道最終結果會係乜?但香港政府可以話,我地只不過想快速改善菲律賓狀況,吹呀?

呢啲時候,無必要咁做直必腸。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2zO

Advertisements

3 則迴響

Filed under 香港政治, 南洋政治

3 responses to “香港政府唔識曲線嘅奧義

  1. world traveler plus

    如果一對中產夫妻各月5萬至10萬,加到六七千佢地都請.
    就算係一家共月入五萬,如父/母留在家中照顧細路會損失兩萬元入息,六七千一個外傭,佢地都會請.

    但家務可以由外傭處理,父母嘅角色無人可代替.

  2. 香港政府啋你都傻,班官自己都係外傭僱主呢。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s