老鼠成主席,咪轉移視線

曾 鈺 成 : 外 國 領 事 若 是 香 港 永 久 居 民 就 擁 有 選 舉 權
2010-08-22 HKT 15:22

有 報 道 指 , 功 能 組 別 的 登 記 選 民 中 , 包 括 外 國 領 事 館 及 部 分 海 外 駐 港 機 構 , 可 能 牴 觸 基 本 法 有 關 選 舉 權 屬 於 香 港 居 民 的 規 定 。
立 法 會 主 席 曾 鈺 成 表 示 , 只 有 永 久 居 民 才 擁 有 選 舉 權 , 若 果 外 國 領 事 是 香 港 永 久 居 民 , 就 擁 有 選 舉 權 , 應 按 照 基 本 法 所 列 明 的 選 舉 資 格 來 辦 事 。

講答非所問,真係無邊個夠曾鈺成嚟。

但曾鈺成無問一個問題,公司票係公司名義作出嘅行動,所以投票果條友係唔係永久居民唔係最關鍵,而係有權實施呢個權力個組織係乜水至關鍵,呢個世界邊有荒唐到一個國家領事館擁有另一個主權國家嘅投票權力?

為咗撐公司票,可以咁都嗡得出,你依家信班土共為咗權力為賣國喇。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2yF

Advertisements

5 則迴響

Filed under 香港政治

5 responses to “老鼠成主席,咪轉移視線

  1. sammike

    問題係公司票一堆膠
    既然領事館係一個合法既法人,佢梗係有權投公司票拉。現時,只要佢搵個代表係香港永久性居民就可以行使佢既投票權。重點係公司票本身就好不堪,外商可以公然用立法會投票去保護自己既營商權益,香港真係好先進。

  2. kelfy

    公司票其實都幾好。外國人都可以行使投票權。係實現全球化上領先全球,垂範國際。再係咁發展落去,第時日本人,英國人,美國人等等都可以選人大,中國人又可以投票選美國議員或總統,幾好啊。

  3. echykr

    kelfy, you’re absolutely correct.

    Already we have Australians, New Zealanders, Indians, Malaysians and HK BNO holders, etc (Commonwealth citizens) voting in the British election, the HK election goes one step further by including foreign groups as well. 🙂

  4. 鐵甲人

    此等機構之清潔人員相信一定為香港永久居民,典型的empowerment,曾主席真的用心良苦啊!

  5. martinoei 黃世澤

    簡直係租界工務局翻版 😄

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s