公司票咪有呢啲硬膠問題囉

外 國 使 館 竟 成 功 能 組 別 選 民 2010/08/22 09:04
功 能 組 別 的 存 廢 一 直 是 本 港 政 制 爭 拗 關 鍵 。 功 能 組 別 登 記 選 民 中 , 原 來 包 括 外 國 領 事 館 及 台 灣 駐 港 機 構 。 有 法 律 學 者 指 , 這 是 違 反 基 本 法 原 意 。
立 法 會 內 , 有 林 健 鋒 及 霍 震 霆 兩 名 功 能 組 別 議 員 , 你 有 沒 有 選 他 們 呢 ? 原 來 , 台 灣 的 馬 英 九 有 , 維 也 納 市 也 有 , 還 有 比 利 時 政 府 。 林 健 鋒 來 自 商 界 一 組 別 , 只 要 是 香 港 總 商 會 會 員 就 可 以 投 票 。 翻 查 選 民 登 記 冊 , 原 來 總 商 會 會 員 中 , 比 利 時 駐 港 領 事 館 及 維 也 納 市 政 府 辦 事 處 也 登 記 成 為 選 民 。 有 資 格 , 但 未 登 記 的 還 有 很 多 , 除 了 美 、 英 等 二 十 一 間 外 國 領 事 館 , 還 有 廣 州 市 花 都 區 人 民 政 府 街 道 委 員 會 , 他 們 也 是 總 商 會 會 員 , 隨 時 可 以 投 票 。

基 本 法 第 二 十 六 條 規 定 選 舉 權 屬 於 香 港 永 久 居 民 , 有 法 律 學 者 指 , 容 許 海 外 團 體 做 選 民 已 經 違 背 立 法 原 意 。 有 外 地 政 府 成 為 選 民 的 , 不 但 只 有 林 健 鋒 。 霍 震 霆 的 選 民 更 敏 感 , 原 來 有 直 屬 台 灣 政 府 的 光 華 新 聞 文 化 中 心 。 根 據 法 例 , 體 育 演 藝 文 化 界 , 包 括 以 促 進 藝 術 為 目 標 的 團 體 曾 取 得 政 府 資 助 , 又 或 是 該 十 多 個 會 任 何 一 個 的 會 員 。 光 華 為 何 能 成 為 選 民 呢 ? 他 們 表 示 已 經 不 記 得 。

成件事膠到爆燈,連領事館,甚至中華民國新聞局香港辦事處(光華新聞文化中心嘅官式名稱)都係選民,公司票荒謬透頂表露無遺。

有人話,咁唔俾領事館同光華做選民就得?咁如果係政府擁有嘅公司,好似淡馬錫控股,或者變相係英國政府做大股東嘅皇家蘇格蘭銀行(RBS)咁你諗住點處理咁?根本呢個係公司票嘅deadlock,係解決唔到嘅。

所以最好方法,就係取消公司票,最終取消功能組別,否則膠事陸續有來。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2yv

廣告

2 則迴響

Filed under 香港政治

2 responses to “公司票咪有呢啲硬膠問題囉

  1. world traveler plus

    好想睇到BCG-HK 提名佢地一名有香港永久居民身份嘅員工出選功能組別.
    到時,特衰立法會內有英國政府代表,會幾好睇.

  2. aLeX

    好想睇到BCG-HK 提名佢地一名有香港永久居民身份嘅員工出選功能組別.
    到時,特衰立法會內有英國政府代表,會幾好睇.
    —–> 正, 可以有Voice of Europe係 LegCo 度

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s