權鬥格劍,好戲連場

范徐:媒體配合非聽從指揮 (12:16)
全國人大常委范徐麗泰表示,香港記者到內地採訪時應該與地方政府配合,但並非要完全聽從指揮。
正在北京的范徐麗泰回應中聯辦宣傳文體部長郝鐵川的言論時表示,記者採訪時應該與地方政府配合,但不等於要記者完全聽從對方的指揮,只是希望彼此配合,各自完成職責。

她認為,今次引起傳媒討論,可能是用詞上兩地的文化差異造成,不必如驚弓之鳥。

以香港出身政客一向以嚟,對中聯辦(香港統監府)班友嘅烏龜態度,儘管官位上范徐麗泰真係高郝鐵川幾級,但好少好似咁公開格劍嘅情況。

郝鐵川肯定係膠論,而范徐麗泰依家似亮劍多過似真係救火,證明中聯辦同范徐麗泰嘅幕後老闆係互相敵對,呢個亦解釋咗點解胡錦濤拍板咗政改方案,香港統監府班膠人仲係乜事都唔知。無錯,上鋪狂丙民主黨方案,又係郝鐵川。

分分鐘近排《基本法》廿三條再立法傳言,係香港統監府呢班硬膠搞出嚟,因為佢地嘅幕後老闆己經去到末路,呢班友孤注一擲果陣係乜都嗡得出,當然亦會乜都做得出。

Short URL: http://wp.me/p7cGY-2y6

Advertisements

4 則迴響

Filed under 香港政治, 傳媒

4 responses to “權鬥格劍,好戲連場

  1. dbdb

    如果香港黃先生獲封"傑出義工",顯然詞不達意了………..

  2. 希望中國開明派能當權, 在權鬥中能勝出.

  3. i

    唔自己主動爭取, 你0既希望永遠打五折

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s